Hlavní obsah

Hrušky zrekonstruovaly tornádem zničenou školku, ve středu se tam vrátí děti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hračky, stoly, židle nebo lehátka stěhovala dnes zhruba třicítka rodičů a další dobrovolníci do zrekonstruované školky v Hruškách na Břeclavsku, kterou loni v červnu zničilo tornádo.

Článek

Ve středu by se do ní měly vrátit děti, řekl dnes ČTK místostarosta Hrušek Marek Babisz (za KDU-ČSL). Podle něj ze školky, která má tři třídy pro 75 dětí, zbyly po tornádu jen obvodové zdi. Opravu radnice odhadovala na 25 milionů, zatím nemá konečný účet.

Od tornáda jezdily dvě třídy starších dětí do náhradních pronajatých prostor v obci Lanžhot. Zázemí pro třídu nejmenších dětí radnice zdarma získala od místního podnikatele v areálu zemědělského družstva, aby děti nemusely dojíždět. „Na pátek, pondělí a úterý je vypsané volno a ve středu 2. února chceme děti ve školce po více než půl roce přivítat. Na 14. února pak chystáme slavnostní otevření,“ řekl Babisz.

Podle něj bylo potřeba navézt do školky nábytek, tedy stoly, židličky, ale také lehátka nebo hračky a pomůcky, které byly v náhradních prostorách. „Zapojila se zhruba třicítka rodičů a nějací dobrovolníci. Maminky umívají, tatínkové nosí, ta soudržnost je dobrá,“ uvedl místostarosta.

Po tornádu zůstaly podle něj ze školky jen obvodové zdi. „Odhad na rekonstrukci byl v červenci 25 milionů, ale spíš to bude ke 30 milionům. Není zatím vše vyúčtované a budeme to dávat teprve dohromady,“ uvedl Babisz s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů. Většinu by mělo proplatit ministerstvo pro místní rozvoj, sponzorsky přispěla i zhotovitelská firma Metrostav.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala Břeclavskem a Hodonínskem loni poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1 200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Vznikly škody v miliardách korun.

Reklama

Doporučované