Hlavní obsah

Husa na provázku v novince čerpala z dopisů filozofky Pammrové a básníka Březiny

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Brněnské divadlo Husa na provázku v nové inscenaci čerpalo z korespondence mezi filozofkou Annou Pammrovou a básníkem Otokarem Březinou.

Článek

Titulní role v představení Pammrová/Březina ztvární Ivana Hloužková a Dušan Hřebíček. Premiéra bude v pátek na sklepní scéně, uvedla mluvčí divadla Barbora Olšanová.

Pammrová žila v letech 1860 až 1945 a její jméno, na rozdíl od Březinova, není zapsané v povědomí širší veřejnosti. Žila v ústraní, v souladu s přírodou, studovala a psala.

„Byla to mimořádná žena, velmi samostatná ve svém úsudku a předvídavá v otázkách společenského vývoje. Chtěla nám všem, především ženám, ukázat cestu či spíše návrat ke skutečných hodnotám, k pravému lidství. Žila v dobrovolné skromnosti a v souladu s přírodou,“ uvedla Helena Pernicová, předsedkyně Společnosti Anny Pammrové.

Korespondence s oceňovaným básníkem Březinou trvala několik desetiletí. Na dálku spolu rozmlouvali o přírodě, údělu ženy i pošetilosti lidstva.

„Dopisy Anny Pammrové Otokaru Březinovi nás zasáhly jako blesk z čistého nebe - aktuálností společenské kritiky, myšlenkovou podnětností i sžíravou ironií, s níž pisatelka přistupuje nejen k přetechnizovanému a přírodě odcizenému světu, ale i k sobě a vlastnímu životu, který se s ní rozhodně nemazlil,“ řekl dramaturg inscenace a umělecký šéf Husy na provázku Martin Sládeček. Režisérem komorní inscenace je Jan Frič.

Pammrová žila v lesích u Žďárce na Brněnsku. Před více než sto lety promýšlela řadu témat, kterými se lidé intenzivně zabývají také v současnosti, jako je ekologie, feminismus, nezvratnost technologického pokroku nebo dopady lidské činnosti na planetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované