Hlavní obsah

Jihomoravský kraj chce nalákat nové turisty výukovými programy pro školy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj na tom bude spolupracovat s Centrálou cestovního ruchu Jižní Moravy (CCJM) a Vzdělávacím institutem pro Moravu (VIM). Novinářům to dnes řekli zástupci kraje a institucí.

Článek

Podle nich by si studenti doplnili vzdělání návštěvou konkrétních míst, například strážnického skanzenu, zároveň by získali informace o jižní Moravě, kam by se v budoucnu mohli vrátit jako turisté nebo s celou rodinou. Projekt je podle kraje v ČR ojedinělý. První programy by mohly být od září, tedy od nového školního roku.

VIM se zabývá vzděláváním a zabezpečuje školní výlety, kurzy a výukové programy. „Chceme na jižní Moravu přilákat studenty z celé České republiky a zvýšit tím návštěvnost kraje. Chceme jim ukázat výzkumná centra, ekofarmy a další instituce. Koneckonců z vlastní zkušenosti vím, že školní výlety jsou inspirací pro rodinné výlety,“ uvedla ředitelka VIM Leona Sapíková.

Ze spolupráce kraje, VIM a CCJM vzniknou na konkrétní destinace programy, ve kterých by si děti mohly rozšířit znalosti například ze zeměpisu, dějepisu, ale i biologie. „Vychováme si generaci, která bude vědět, jak jižní Morava vypadá, co jsou její zvyky a co nabízí. Tím si vychováme další návštěvníky a turisty,“ uvedla ředitelka CCJM Martina Grůzová. Podle ní lze jako příklad destinace uvést strážnický skanzen. Zvažuje se ale i zapojení podnikatelských subjektů jako je například Sonentor, společnost produkující bio výrobky jako třeba bylinné čaje. Organizace budou programy nabízet přímo školám.

Hejtmanův náměstek pro kulturu a cestovní ruch František Lukl (Starostové pro Jižní Moravu) uvedl, že v kraji je spoustu lákadel a není to jen Lednicko-valtický areál nebo Pálava. „Objevujeme různé pamětihodnosti a bylo by fajn je dát na odiv veřejnosti,“ poznamenal Lukl.

Reklama

Doporučované