Hlavní obsah

Jihomoravský kraj rozdělí tři miliony 33 malým venkovským prodejnám

Foto: Palickap/Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Jihomoravský kraj rozdělí tři miliony korun 33 malým venkovským prodejnám. Cílem je udržet v obci jedinou prodejnu. O peníze se mohly ucházet obce s méně než tisíci obyvateli, kde je jediná prodejna potravin.

Článek

Žádat mohly i obce do 3000 obyvatel, jejichž místní část má pod 1000 obyvatel. Kraj už letos na podporu prodejen dal čtyři miliony, nynější tři miliony dostane od státu.

Kraji se sešlo 112 žádostí. „Podle pravidel dotačního programu jsme začínali od žadatelů s nejmenším počtem obyvatel v obci. Od těch, pro které je každá koruna otázkou ‚přežití‘. Jsem rád, že se našla další cesta, jak jim pomoct,“ uvedl hejtmanův náměstek Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Peníze, které dá kraj úspěšným žadatelům, zpětně proplatí ministerstvo průmyslu a obchodu. Podporu získaly obce do 1000 obyvatel s jedinou prodejnou, která nabízí převážně potraviny, nápoje a tabákové výrobky. Získat mohly až 100.000 korun s podmínkou, že je nutná účast žadatele nejméně 50 procent.

Kraj už letos na jaře vyčlenil peníze na zachování provozu venkovských prodejen potravin. Z vlastního dotačního programu rozdělil mezi 95 žadatelů čtyři miliony korun. Zaměřoval se na malé obce s méně než 750 obyvateli, kde jediná prodejna bez podpory obce není schopna pokračovat v provozu.

Reklama

Doporučované