Hlavní obsah

K pacientům blanenské nemocnici opět mohou přicházet čtyřnozí terapeuti

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice v Blansku po covidové pauze obnovila canisterapii na oddělení následné péče, cvičení psi tak znovu pomáhají s rehabilitací pacientů. Těm je služba poskytována zdarma.

Článek

Canisterapeutické setkání pacientů se psy se v blanenské nemocnici poprvé uskutečnilo v roce 2014. Tuto ve zdravotnických zařízeních ne zcela běžnou službu několik let zprostředkovávala canisterapeutka Marika Zouharová, vlivem koronavirové pandemie však setkání musela být přerušena. Vedení nemocnice se nyní rozhodlo je obnovit. Nemocnice za tímto účelem vyhledala novou canisterapeutku, která vlastní čtyři fenky, všechny složily speciální canisterapeutické zkoušky.

„Nedá se to naučit, ten pes to musí v sobě mít,“ uvedla canisterapeutka Ivana Zikan, která se této činnosti věnuje sedm let. Její tři feny zlatého retrívra a jedna fena west highland white teriéra se nyní budou střídat u pacientů lůžkového oddělení následné péče. Setkání jsou v plánu jednou týdně.

Pro dlouhodobě hospitalizované pacienty jsou psi podle mluvčí nejen „rehabilitační pomůckou“, ale zároveň i rozptýlením. Mnozí zavzpomínají, že třeba mívali také pejska nebo další zvířata. Léčebný kontakt psa na člověka má tedy dvojí význam - psychosociální a fyziorehabilitační. Canisterapeut může u pacienta díky psovi aktivovat paměť, myšlení, komunikaci, ale i hrubou a jemnou motoriku – pohyb rukou, prstů, chůzi a podobně. Setkání se psem také podle odborníků podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvíjí orientaci v prostoru a čase.

„Velmi mě mrzelo, když jsme museli canisterapii přerušit a následně jsme nějaký čas nemohli najít nového canisterapeuta. Na pacientech je vidět, že vždy pookřejí, když se mohou s pejskem pomazlit. Jsem velmi ráda, že jim tuto službu opět můžeme nabídnout,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Nemocnice Blansko slouží pro region zhruba se 110.000 obyvateli. Zařízení má přes 450 zaměstnanců, z toho je více než 70 lékařů a bezmála 300 lidí je zaměstnáno jako střední zdravotnický personál.

Reklama

Související témata:

Doporučované