Hlavní obsah

Kraj postavil v Hustopečích za 130 milionů domov pro seniory s 52 lůžky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Hustopečích na Břeclavsku se dnes otevřel domov pro seniory s 52 místy, který za 130 milionů korun postavil Jihomoravský kraj.

Článek

V blízkém okolí žádné podobné zařízení není, uvedl dnes v tiskové zprávě hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle radní pro sociální oblast Jany Leitnerové (Piráti) bude domov fungovat ve zvláštním režimu a je určený pro lidi s demencí, kteří potřebují pomoc personálu. První klienti se ubytují v červenci. Jihomoravský kraj má kolem 30 domovů pro seniory.

Stavba trvala 19 měsíců a uskutečnila se za podpory dotačního programu ministerstva práce a sociálních věcí. Domov je na okraji města a přiléhá k němu poliklinika, krajská nemocnice a parkoviště. Kapacita zařízení je 52 lůžek, z toho 14 je v jednolůžkových pokojích a 19 pokojů je dvoulůžkových. V objektu je společenská místnost, jídelna a odpočinková zóna. Nechybí kuchyně, prádelna, kadeřnictví a pedikúra. „Jedna z největších krajských investic byla nezbytná s ohledem na stárnutí populace v kraji. V blízkém okolí žádné podobné zařízení není. Nejbližší je v Břeclavi. Podařilo se nám navýšit kapacity služeb, které nabídnou seniorům veškerou potřebnou péči,“ uvedl Grolich.

Domov se zvláštním režimem je určený pro seniory trpící demencí. „Potřebují velkou míru podpory a pomoci ze strany personálu, proto nastavíme kvalitu služby tak, abychom budoucím klientům a klientkám, kteří nemohou žít doma s podporou rodiny a terénní péče, umožnili dožít důstojně právě v krajském zařízení,“ uvedla Leitnerová.

Podle ředitelky domova Alice Lužové dává menší kapacita zařízení možnost vytvořit domácí rodinné prostředí s dobrou komunikací a důrazem na individuální přístup ke každému klientovi. Vedení eviduje 97 žádostí o ubytování, do rodin žadatelů proto zavítají pracovníci, aby posoudili situaci.

Reklama

Doporučované