Hlavní obsah

Královopolská radnice testuje koše, které dají vědět, když potřebují vyvézt

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dva koše na odpadky se zabudovaným lisem, které samy upozorní, že potřebují vyvézt, testuje od loňského srpna radnice brněnské městské části Královo Pole. Zatím má koše pronajaté, s jejich provozem je spokojena.

Článek

„Nechali jsme koše umístit na dvě místa, kde byl s udržováním pořádku problém, jedno z nich je přímo u radnice. Zatímco běžné koše ve stejné lokalitě bylo za 14 týdnů nutné vyvézt téměř stokrát, tento chytrý koš pouze desetkrát,“ uvedla místostarostka městské části Andrea Pazderová (ODS).

Koše mají sice objem 125 litrů, díky zabudovanému lisu ale pojmou až 568 litrů odpadu. To je dáno hlavně charakterem odpadu, který lidé do pouličních košů vyhazují - často jde o kelímky, prázdné obaly nebo krabice od pizzy. Chytré koše jsou navíc uzavřené, a vítr tak odpadky z nich nemůže odnést a rozfoukat po okolí.

Chytrý koš je vybavený solárním panelem s baterií a pravidelně informuje o stavu své naplněnosti. Pokud se blíží limitu, požádá dispečink o vyvezení. „Pořizovací cena těchto košů není malá, jeden vyjde na 157.000 korun bez DPH, podle dosavadní zkušenosti ale šetří náklady na svoz odpadu i na úklid okolí. Zvažujeme nyní jejich pořízení, to by ale bylo vázané na rozpočet na rok 2023,“ uvedla místostarostka. Dodala, že městská část za pronájem obou košů nyní platí 11.400 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Doporučované