Hlavní obsah

Kvůli nutnosti úspor se v Brně prodlouží intervaly mezi spoji MHD mimo špičku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský dopravní podnik kvůli nutnosti úspor omezí příští rok počty najetých kilometrů o čtyři procenta.

Článek

Při změně jízdních řádů od 12. prosince přestane například jezdit linka 35 z Mendlova náměstí na Kamenný vrch, přestanou jezdit posilové spoje na linkách 63 a 74, o víkendu se prodlouží provoz nočních autobusů a také se v mimošpičkových časech prodlouží intervaly některých linek, řekl dnes na tiskové konferenci dopravní ředitel Jan Seitl.

Omezení byla vyvolaná tím, že extrémně zdražila elektřina, podnik zaplatí příští rok téměř čtyřnásobnou cenu. Zdražil i plyn a nafta a podniku kvůli covidu ubyla část cestujících a snížily se tržby. „Zároveň jsme potřebovali peníze na zvýšení platů, protože letos jsme nezvyšovali,“ řekl generální ředitel Miloš Havránek. Celkově tyto položky vyčíslil na 435 milionů. Podle Seitla se podnik snažil omezovat spoje citlivě tak, aby ideálně cestující žádnou změnu k horšímu nezaznamenali. Na některých spojích kvůli prodloužení intervalu nasadí vozy či soupravy s vyšší kapacitou. I se všemi omezeními počítá dopravní podnik příští rok se ztrátou 100 milionů korun.

To je i případ linky 63, jejíž posilové spoje ráno ve špičce vezly obyvatele Chrlic až do centra. Od nového jízdního řádu sice do centra nepojedou, ale v Komárově se z nich stane linka 67, která přes centrum bude pokračovat dále do Jundrova.

Omezí se také provoz denních linek v sobotu a v neděli mezi 5:00 a 7:00 a místo toho budou jezdit noční autobusy. „V provozu však budou vybrané denní linky a cestující budou mít k dispozici u nádraží čtvrthodinový interval,“ řekl Seitl.

Naopak skončí dvě velké výluky, a to tramvají na Tomkově náměstí, přes které zas budou jezdit tramvaje linky 4 až do Obřan a zajistí dopravu cestujících z centra na výlukové autobusy ve směru do Bílovic a do Adamova. Od 12. prosince totiž nebudou jezdit žádné vlaky mezi Brnem a Blanskem. Druhou ukončenou výlukou bude otevření ulice Tuřanka ve Slatině, díky čemuž se vrátí na svou trasu linky 33 a 78.

Reklama

Doporučované