Hlavní obsah

Lidé poslali na varhany koncertního sálu v Brně přes 200 tisíc korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Do veřejné sbírky na varhany pro plánovaný koncertní sál Janáčkovo kulturní centrum v Brně lidé zatím poslali přes 200.000 korun. Dalších 50 000 korun přislíbila poslat Nadace Leoše Janáčka.

Článek

Brno spustilo sbírku loni v září. Stavba sálu za dvě miliardy korun s kapacitou 1200 míst pro posluchače by mohla začít letos v polovině roku. V místě už jsou hotové podzemní garáže s dvěma stovkami míst.

Radní dnes schválili smlouvu o poskytnutí příspěvku. „Moc si vážím toho, že brněnská Nadace Leoše Janáčka, která pečuje o odkaz tohoto hudebního velikána, se rozhodla k výstavbě aktivně přispět. Nejen nadaci, ale všem dárcům, kteří přispěli nebo přispějí na transparentní účet, bych chtěla moc poděkovat,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Cenu nových varhan určí až výběrové řízení. „Dá se očekávat, že se cena bude pohybovat v řádu desítek milionů korun. V příštích dnech se sejde technická komise, která stanoví technické požadavky na tento nástroj,“ řekl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný.

Do sbírky mohou přispět dárci i drobnými příspěvky. U těch větších je možné, že si dárci adoptují konkrétní píšťalu varhan. „Veškerý výtěžek půjde na pořízení varhan. Co bude chybět, případně doplatí město,“ dodal radní pro kulturu Marek Fišer.

Reklama

Související témata:

Doporučované