Hlavní obsah

Městská část Brno-Žebětín rozšíří základní školu o pavilon za 50 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnská městská část Žebětín přistaví k základní škole pavilon se sedmi třídami, protože budova přestane za dva roky kapacitně stačit. Po dokončení nového pavilonu bude mít škola 27 kmenových tříd, tedy tři třídy v ročníku.

Článek

Už čtvrtým rokem nastupuje do prvních tříd skoro 90 dětí, proto je potřeba školu rozšířit. V sousedních městských částech, jako je Bystrc nebo Kohoutovice, mají školy naplněné, a děti ze Žebětína tak nemohou přijmout. Budovu postaví z modulových velkoprostorových kontejnerů. Pavilony by měly být mezi sebou propojené chodbou, aby se děti nemusely neustále přezouvat. Součástí výstavby budou i nová sociální zařízení a šatny.

Městská část požádala v loňském roce o dotaci na projektovou dokumentaci z odboru školství brněnského magistrátu. V listopadu vypsali výběrové řízení na projektovou dokumentaci budovy, nyní už je podepsaná smlouva a začíná se projektovat dokumentace pro územní rozhodnutí. Výstavba celého pavilon by měla vyjít odhadem na 50 milionů korun. „Chceme mít v září stavební povolení, v listopadu projekt pro výběrové řízení a nejpozději začátkem dalšího roku začít stavět,“ řekl starosta Žebětína Vít Beran (KDU-ČSL).

Úprava čeká i venkovní prostor protější mateřské školky (MŠ), kde nechá městská část strhnout starý domek, který sloužil na uložení venkovních hraček. Na jeho místě vznikne domek nový i s výukovým altánem, aby děti mohly být venku i za špatného počasí. Na výstavbu použije radnice 1,4 milionu korun, které zbyly z výstavby MŠ na Kamechách. Práce by měly začít o letních prázdninách.

V Žebětíně připravují také rozšíření parkování v ulici Za Kněžským hájkem, kde vznikne 11 nových parkovacích míst, která tam dlouhodobě chybí. Město na to schválilo dotaci 900.000 korun. Stavba začne ke konci jara. Nová parkovací místa budou sloužit místním obyvatelům i návštěvníkům hřbitova.

Reklama

Doporučované