Hlavní obsah

Moravanka s kapelníkem Slabákem dala podle zpěvačky dechovce nový kabát

Foto: Hadač / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Ivana Slabáková s manželem Janem.

Reklama

Moravanka a její kapelník Jan Slabák dali dechovce „nový kabát“, zvuk a temperament blízký swingu, řekla dlouholetá zpěvačka kapely a moderátorka Ivana Slabáková.

Článek

I když Moravanka letos po 50 letech existence skončila, její odkaz žije dál v produkci dalších dechových hudeb, míní Slabáková. Podle trumpetisty a dirigenta Václava Hybše byla Moravanka zřejmě první, kdo dal na vědomí, jak dobře se na Moravě hraje dechovka.

Rozhodnutí ukončit činnost Moravanky zrálo postupně, svou roli sehrál věk kapelníka i dalších členů, úbytek koncertů v Česku i zahraničí a také komplikace spojené s hudební činností v době pandemie koronaviru a souvisejících opatření. „Říká se, že přestat se má v nejlepším, dokud to všem hraje,“ uvedla Slabáková.

Poslední dva roky byly podle zpěvačky náročné, koncerty se hodně rušily. I proto Moravanka nekončila nějakým slavnostním galakoncertem, ale středečním vystoupením v sokolovně v Lomnici u Tišnova. „Nechali jsme to odplynout do ztracena,“ konstatovala Slabáková. Všichni však byli dojatí, i kapelník podle ní zamáčkl slzu.

Slabák letos oslavil 80. narozeniny. Na trubku přestal na koncertech hrát už před několika lety, zůstával u dirigování. „Přece jen už nejsme tak mladí, do toho juchání a zpívání už mi tak není. Navíc když máte někde odehrát čtyřhodinový koncert, je to dřina, z toho už bolí i ramena, klouby. Zdraví mi naštěstí slouží, zrak mám dobrý, ale zrovna nedávno doktorka zjistila, že se mi trochu horší sluch. Ono při koncertech od těch trumpet to je slušná zvuková pecka, někde se to musí projevit,“ řekl Slabák letos v březnu.

Tehdy ještě přemýšlel nad tím, že by mohl Moravanku někomu předat, nakonec ale padlo rozhodnutí činnost kapely ukončit. Nenašel se nikdo, kdo by mohl a chtěl převzít kapelnickou taktovku i velké manažerské starosti spojené s plánováním koncertů a další činnosti dechové hudby.

Po Moravance, která zažívala největší úspěchy v 80. a 90. letech minulého století, zůstaly desítky alb. Na DVD a dvou CD je nově k dispozici nahrávka z letošního srpna z Kyjova, prezentovaná jako Poslední live koncert. Jsou na ní zaznamenané největší hity Moravanky.

„Na Moravanku jsem byl vždycky naštvaný, protože oni hráli lépe než naše kapela, kterou už jsem také rozpustil,“ řekl Václav Hybš, trumpetista, dirigent, hudební aranžér a bývalý kapelník tanečního Orchestru Václava Hybše. „S Honzou (Slabákem) jsme kamarádi, každý týden si spolu telefonujeme. Myslím, že Moravanka byla první, kdo dal na vědomí, jak ohromně Morava hraje dechovku. Měli jsme několik společných koncertů, vzpomínám si na takovou velkou směs nazvanou Z města do města. Moravanka si zaslouží uznání, vždycky hrála bezvadně,“ dodal.

Fanoušci kapely, kteří na sociálních sítích litují konce Moravanky, se utěšují právě tím, že existuje mnoho CD i televizních pořadů s jejich oblíbenou dechovou hudbou. Někteří také avizovali, že navrhli či navrhnou Jana Slabáka na státní vyznamenání. „Určitě si to zaslouží za to, co pro dechovku udělal. Dal jí nový zvuk, nový kabát,“ uvedla Slabáková.

Reklama

Související témata:

Doporučované