Hlavní obsah

Moravská Nová Ves zatím investovala do obnovy po tornádu 170 milionů korun

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Za rok uplynulý od řádění tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku investovala Moravská Nová Ves do obnovy svého majetku tolik peněz, kolik za investice utratila celkově za posledních 12 let.

Článek

Zatím do oprav a úprav souvisejících se škodami způsobenými tornádem dala 170 milionů korun, stavby a úpravy za dalších 200 milionů ještě plánuje. „Pokud spočítám práce, které se za poslední rok uskutečnily nebo na ně je již podepsaná smlouva, jde o částku 170 milionů korun. Současně připravujeme projekty na stavby za dalších 200 milionů korun. Nejde zdaleka jen o opravu škod způsobených tornádem. Když už se ale pouštíme do opravy některé obecní budovy, kromě základních oprav přidáváme i další práce, kvůli kterým by bylo nutné v budoucnu používání budovy omezit,“ uvedl starosta obce Marek Košut (TOP 09).

Příkladem může být velká rekonstrukce sokolovny. Největší škody na střechách a oknech, které vybilo tornádo, jsou už odstraněné. Teď budovu převezme stavební firma a provede kompletní rekonstrukci, z původní sokolovny zůstane prakticky jen hrubá stavba.

„Když už děláme stavební úpravy a rozvody, přidali jsme k tomu i jevištní techniku, tedy světla, ozvučení a novou palubovku. Pokud bychom tyhle práce odkládali, bylo by nutné znovu interiér sokolovny rozbít dalšími stavebními pracemi. Takhle se vše udělá najednou,“ řekl Košut.

Práce na sokolovně tak teprve začínají, hotová ale je už oprava mateřské školy a končit bude generální rekonstrukce budovy prvního stupně základní školy. Tam se od září vrátí děti, které se ještě učí v náhradních prostorách v obci.

„Od podzimu pak začne generální rekonstrukce budovy druhého stupně, což bude výzva, protože zatímco první stupeň má šest tříd, druhý stupeň jich má patnáct. Postupně je budeme různě přesouvat a části budovy uzavírat,“ uvedl starosta.

Momentálně v obci připravují projekty pro kompletní opravu radnice a smuteční síně. Radnice dosud funguje v provizoriu, budova má opravenou střechu a okna, rekonstruované jsou i barokní krovy. Opravy veřejných prostranství jsou zatím také v přípravné fázi. Energetici totiž zatím nedokončili takzvanou kabelizaci, tedy ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Ulice jsou tak dosud rozkopané a pracovat na jejich zvelebování zatím nemá smysl.

Postupně se obnovuje i spolkový a kulturní život, i když ten podle starosty víc zasáhla covidová omezení než řádění živlů. „Za uplynulý rok jsem si hodně přetřídil lidi v dědině. Vím, na koho se můžu spolehnout, poznal jsem spoustu lidí, o nichž jsem netušil, že tu jsou a kteří jsou dříči a nadšenci. A taky jsem na druhou stranu o některých lidech zjistil, že je zajímá jen vlastní pohodlí a prospěch. A ti jsou teď ‚nejchytřejší‘,“ podotkl Košut.

Tornádo loni 24. června zasáhlo především Břeclavsko a Hodonínsko, kde poškodilo na 1200 domů, zhruba 200 z nich bylo určeno k demolici. Jihomoravský kraj předběžně náklady na obnovu majetku odhadl na zhruba 6,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované