Hlavní obsah

Muzeum Blanenska dokončuje novou stálou expozici o Moravském krasu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stálá expozice bude přístupná v druhé polovině února. Návštěvníkům představí například objevitele jeskyní či některé nálezy.

Článek

Má název Obrazy z Moravského Švýcarska, jak se v minulosti krasové krajině říkalo. Blanenská radnice o tom informovala na svém webu.

„Moravský kras je zásadním tématem, kterým se Muzeum Blanenska zabývá. Máme ve sbírce spoustu unikátů, jako jsou přírodniny, speleologické mapy a další exponáty. Stálá expozice Obrazy z Moravského Švýcarska částečně nahradí dosavadní výstavu Objevitelé Moravského krasu, která je umístěná ve sklepení zámku. Rozšíří se ještě o prehistorii regionu od prvohor až pro čtvrtohory,“ uvedla ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Nová stálá expozice najde své místo ve třech komnatách v prvním patře zámku. Návštěvníkům postupně představí badatele a objevitele Moravského krasu, a to od Jindřicha Wankla, přes Martina Kříže a Karla Josefa Mašky až po Jana Kniese či Karla Absolona.

„Návštěvníci uvidí například originální zuby a kosti mamuta, kostru jeskynního medvěda zapůjčenou z Moravského zemského muzea nebo unikátní 3D tiskovou kopii kostry jeskynního lva. Chybět nebude ani potápěčský skafandr Dräger, který Karel Absolon využíval k průzkumu Horního jezírka v Macoše a toku Punkvy v Punkevních jeskyních,“ uvedla ředitelka.

Ve výstavních místnostech budou i nerosty, horniny a zkameněliny. Součástí nové stálé expozice pak budou i originální malby a velkoplošné grafiky. Muzeum si je nechalo vyhotovit u umělců, kteří se věnují paleologickým rekonstrukcím, jako jsou Petr Modlitba, Pavel Dvorský, Adam Kašpar a Jiří Svoboda.

Vhodná bude i pro děti. „Průvodcem expozicí bude Jindřich Nickamínek. U každého tématu děti najdou zásuvky s interaktivními prvky, například si poslechnou příběhy, prolistují knihy nebo osahají kosti a kameny,“ doplnila Komínková.

Vernisáž je v plánu 24. února. V posledních letech se jde o třetí novou stálou expozici. Muzeum už otevřelo stálé výstavy Cesta do pravěku Blanenska a Blanenská umělecká litina. Do budoucna jsou v plánu ještě nové expozice věnované měřicí technice a olomučanské keramice.

Reklama

Doporučované