Hlavní obsah

Na bývalé cukrovarské dráze z Vyškova do Kozlan vznikne cyklostezka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Po více než 60 letech ožije v krajině Vyškovska někdejší cukrovarská dráha, vznikne na ní cyklostezka. Vyškov a dalších pět obcí podepsaly memorandum o společné stavbě.

Článek

Stezka bude dlouhá 14 kilometrů a spojí Vyškov a Kozlany. Většina trasy má být hotová do konce příštího roku a rychlost výstavby poslední části záleží na tom, jak rychle se podaří vyřešit odvolání zemědělců proti stavbě, řekl dnes na tiskové konferenci starosta obce Hlubočany Antonín Kopřiva. Celkové náklady na stavbu by měly činit zhruba 93 milionů korun.

Kromě Vyškova a Kozlan cyklostezka propojí Hlubočany, Lysovice, Kučerov a Bohdalice-Pavlovice. Zatím je hotov úsek ve Vyškově, Kozlany postupně dokončují stezku ve svém katastru. Většina zbylých částí by se měla postavit příští rok. Každá obec staví vždy na svém území a už vypsaly výběrové řízení na stavební firmu. Peníze obce získávají ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který zaplatí 85 procent nákladů. Signatářem memoranda je i Jihomoravský kraj, který pomůže s financováním. „Zaplatíme polovinu zbývající částky, protože pro malé obce je i zbývajících 15 procent velká částka,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Cyklostezka bude věrně kopírovat bývalou dráhu, která existovala v letech 1906 až 1961 a svážela řepu do vyškovského cukrovaru. Povedou z ní odbočky podél Hlubočanského potoka do Hlubočan, krátká odbočka po již existující cestě do Lysovic a odbočka do Bohdalic-Pavlovic. Starostové předpokládají, že cyklostezku budou využívat jak lidé, kteří dojíždějí do zaměstnání do Vyškova, tak rodinám k výletům čii rodičům k vycházkám například s kočárky.

Kraj chce podporovat i další podobné projekty, které nejsou jen krátkými úseky či spojkami. „V tomto případě měly obce výborně zpracovanou majetkoprávní přípravu a je přeci jen jednodušší využít těleso bývalé dráhy. I stavebně je to jednodušší než hledání nové cesty v krajině,“ řekl Zámečník.

Reklama

Doporučované