Hlavní obsah

Na univerzity lákají studenty hokejem, vojenským cvičením i formulí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ke studiu na vysoké škole lákají středoškoláky na veletrhu pomaturitního vzdělávaní Gaudeamus robotickým i skutečným hokejem, vojenským cvičením na lanech i studentskou formulí.

Článek

Veletrh, který v úterý začal na brněnském výstavišti, potrvá do pátku. Zástupci vysokých škol na něm podají studentům informace o studiu a poradí jim s výběrem vhodné školy.

Ráno před bránou výstaviště postávaly hloučky studentů, dopoledne se vytvořila až padesátimetrová fronta. Největší zájem je tradičně o studium na pražské Univerzitě Karlově (UK) a brněnské Masarykově univerzitě. „Studenti k nám chodí už od rána, hodně se ptají na ekonomiku a mezinárodní vztahy. Nejžádanější je ale žurnalistika. My se snažíme si s každým promluvit, namotivovat ho a zjistit, co ho baví a jestli je daný obor pro něj,“ uvedla Barbora Cigánková z Fakulty sociálních věd UK.

Další univerzity lákají budoucí studenty praktickými ukázkami. Na Univerzitě obrany třeba vojenským cvičením na lanech, simulátorem protivzdušné obrany nebo dronem sestrojeným studenty. Vysoké učení technické v Brně představuje robotický hokej nebo simulátor závodu formulí, který vznikl ze studentského závodního vozu.

Univerzita Palackého v Olomouci láká na sport a studentský život. Uchazeči si mohou zahrát hokej a vyzkoušet pohyb na vozíku přizpůsobeném pro basketbal handicapovaných. „Představujeme náš nový univerzitní hokejový tým. Ačkoli jsme z přírodovědecké a právnické fakulty, chceme ukázat, že univerzita se dá reprezentovat i jinak. Lidé si s námi mohou zahrát hokej naživo nebo na konzoli a samozřejmě se zeptat na studium a studentský život,“ uvedli David Rosecký a Dominik Hajšman.

Oslovení středoškoláci se shodli, že v konkrétním oboru mají jasno, zástupců škol se ptají na podobu budoucího studia a přijímacích zkoušek. „Na Gaudeamus jdu s tím, že dostanu konkrétní informace o oboru, co mě zajímá. Školu bych pak volila i podle dostupnosti. Nemyslím si ale, že pro ty, co vůbec nevědí kam jít, je veletrh ideální, protože jim podle mě ještě víc zamotá hlavu,“ řekla studentka gymnázia v Jindřichově Hradci a uchazečka o studium práv Žaneta Frýbortová.

Někteří studenti přišli na doporučení třídních učitelů. „Zajímá mě technická škola, třeba informatika nebo elektrotechnika. Do Brna to mám daleko, tak spíš v Ostravě,“ řekl student ostravské průmyslovky Pavel Horváth.

Veletrhu se účastní přes sto veřejných i soukromých vysokých škol, univerzit a dalších vzdělávacích institucí včetně několika zahraničních, například z Velké Británie nebo Dubaje. Pro dosud nerozhodnuté organizátoři připravili test studijních předpokladů, díky němuž zjistí, který obor se pro ně hodí. Studenti mohou využít také kariérní poradenství.

Reklama

Doporučované