Hlavní obsah

Na Vyškovsku se točí film Světýlka, unikátní vilu našli filmaři v Račicích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Beata Parkanová a Martin Finger, kteří letos získali na festivalu v Karlových Varech hlavní ceny za režii a pro nejlepšího herce za snímek Slovo, natáčejí na Vyškovsku film Světýlka.

Článek

Unikátní vilu, ve které vyrůstá hlavní hrdinka, filmaři našli v Račicích. V jejich nejbližším okolí se točila i řada dalších záběrů. Film si Parkanová sama napsala a po snímcích Chvilky a Slovo jím uzavře trilogii osobních a intimních příběhů. Světýlka se odehrávají během jednoho horkého letního dne na začátku 90. let. Šestiletá Amálka si v něm začne uvědomovat partnerskou krizi svých rodičů.

„Teď jsme asi čtyři dny do konce natáčení, v Račicích točíme základ, což je rodinný dům hlavní postavy, tedy šestileté holčičky, která má po letních prázdninách jít do školy. V Račicích bydlí její rodiče i její prarodiče. Kolem Račic hodně natáčíme exteriéry, byli jsme tady například i v lomu,“ uvedla režisérka. Podle ní při výběru lokality k natáčení nešlo ani tak o Račice, ale o správný dům.

„Dům, kde malá vyrůstá, a zahradu u něj jsme hledali velice složitě. Šlo o to, aby byl něčím netypický, aby v sobě měl tajemství, aby ta zahrada byla dostatečně veliká, abychom to tajemství holčičky tam odehráli,“ popsala režisérka. Doplnila, že správnou vilu a zahradu hledali asi půl roku. V Jihomoravském kraji se pak natáčely například i jízdy, kdy holčička jela s dědou a babičkou na borůvky či k rybníku.

Vedle Fingera, který ve filmu hraje postavu dědečka, se na plátně objeví Veronika Žilková, Elizaveta Maximová, Marek Geišberg a Amálku ztvární Mia Bankó. „U dědečka s babičkou je místo, kde je té holčičce dobře a oni se jí snaží chránit před rozbitým světem dospělých,“ řekla ČTK Žilková. „Moje babička je dominantní v té rodině, rodinu v podstatě řídí. Mám pocit, že jsem ve filmu někdy místo hudby, protože babička mluví pořád. Takže já se v životě neučila tolik textu jako sem. Ale jak je to vyprávěno očima dítěte, tak většinou jsou ze mne vidět jen nohy, sukně nebo ruce,“ popsala herečka.

Scenáristka, režisérka a spisovatelka Parkanová v roce 2015 absolvovala na pražské FAMU. Dříve než se začala věnovat filmu, vyšla její literární prvotina Moje vtipný peklo, na kterou navázaly další tituly včetně knížek pro děti. Jejím autorským celovečerním debutem byl v roce 2018 film Chvilky.

Reklama

Související témata:

Doporučované