Hlavní obsah

Na začátku stavební sezony začnou rozsáhlé úpravy silnice ze Znojma do Lechovic

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem stavební sezony začne několikaletá přestavba silnice první třídy mezi Znojmem a Pohořelicemi. Cílem je zásadně zvýšit bezpečnost a plynulost provozu na této frekventované silnici.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nejen opraví vozovku, ale někde upraví i směrové a výškové poměry, přestaví některé křižovatky a přidá odbočovací pruhy, zmizí také úrovňová napojení na polní cesty. Silnice dlouhodobě patří k jedné z nejnebezpečnějších na jižní Moravě. První úsek, se kterým se letos začne, je mezi Lechovicemi a Znojmem a naváže na dříve otevřený obchvat Lechovic, řekla ČTK mluvčí brněnského závodu ŘSD Lucie Trubelíková.

Silničáři už mají vybranou stavební firmu, která bude pracovat na více než sedm kilometrů dlouhém úseku. Cena je 328 milionů korun a hotovo má být v roce 2024. „Tímto úsekem projede denně 8 000 aut. Budou se přestavovat úrovňové křižovatky, zruší se úrovňová napojení sítě polních cest a sjezdů. O dopravních omezeních budeme řidiče informovat,“ uvedla Trubelíková.

V dalších úsecích mezi Lechovicemi a Pohořelicemi, které měří dohromady 21 kilometrů, mají stavbaři začít pracovat příští rok. „Jedná se o tři úseky, které jsme sloučili do jedné stavby a aktuálně dokončujeme zadávací dokumentaci. Celý úsek má být hotový v roce 2025,“ řekla Trubelíková.

Na úseku z Lechovic do Pohořelic vznikne několik nových mimoúrovňových křižovatek, několik přeložek a také se změní výškové poměry kvůli tomu, aby zmizely četné horizonty, aby bylo bezpečnější předjíždění. Kvůli úpravám bude nutné přeložit i přes 300 metrů tratě z Brna do Hrušovan nad Jevišovkou. Zanikne také autobusové zastávka Trnové Pole, rozcestí.

Předpokládaná cena stavebních pracích v úseku mezi Lechovicemi a Pohořelicemi je vypočtená na 2,2 miliardy korun.

Reklama

Doporučované