Hlavní obsah

Obnova rekreační oblasti Palava v Blansku by mohla začít letos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obnova rekreační oblasti Palava na okraji Blanska by mohla začít letos. Vyjde na desítky milionů. Blansko ji chce uskutečnit po etapách, při plánování úprav vycházelo i z ankety, kterou vyplnili obyvatelé a návštěvníci oblasti.

Článek

„Palava je místem, které celoročně láká místní k procházkám i aktivnímu trávení volného času. Vnímáme, že současný stav je třeba zlepšit. Chtěli jsme, aby si přímo obyvatelé města určili, co je pro ně nejdůležitější. Jejich požadavky se postupně pokusíme zrealizovat. V celkovém objemu půjde o úpravy za desítky milionů korun, proto počítáme s tím, že je budeme provádět postupně po etapách v několika příštích letech. Začít chceme ale už letos,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Schválený rozpočet na letošní rok počítá s investicemi ve výši deset milionů korun, z nich polovina je vázaná na dotace. Nezávisle na získání dotací ale už letos přibude workoutové hřiště na rovince pod minigolfem, stavbaři opraví a doplní herní prvky a dopadové plochy na dětském hřišti nad Myslivnou, vybudují nové gabionové zídky s dřevěnými sedacími plochami, popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Součástí úprav bude také obnova a doplnění zeleně. Poškozené a nemocné stromy město nechá vykácet, postupně vysadí zhruba stovku nových stromů. Letos na jaře doplní okraje a horní část louky nad Myslivnou habry, duby, lípy, javory či buky, na podzim nahradí náletové akáty podél cyklostezky nová alej třešně ptačí.

„Chceme úpravy pojmout komplexně, dotknou se komunikací a stávajících chodníků, zeleně, herních prvků, doplnění inženýrských sítí, oprav budov ve vlastnictví města. Připravuje se také průběžné doplňování osvětlení, laviček a dalšího mobiliáře nebo nového osvětlení celé oblasti,“ uvedl Crha.

Reklama

Související témata:

Doporučované