Hlavní obsah

Obora Jelenice má být průchozí pro veřejnost, potvrdil správní soud

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost společností GroCredit a Opavská lesní proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který na podnět okolních samospráv zrušil opatření obecné povahy zamezující veřejnosti vstup do obory

Článek

Dnešní rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

Podstatou sporu byla především otázka, zda může orgán státní správy myslivosti vydat opatření obecné povahy, kterým veřejnosti celoročně zakáže vstup do honitby. NSS dospěl k závěru, že zákon o myslivosti takové absolutní a plošné uzavření neumožňuje.

Jakékoliv omezování vstupu veřejnosti do honitby „musí být z povahy věci realizováno tak, že nevyloučí právo každého volně procházet krajinou a užívat les, jak garantují veřejnoprávní předpisy“, uvedl předseda senátu Viktor Kučera. Odkázal konkrétně na lesní zákon a také zákon o ochraně přírody a krajiny.

„Zájmy myslivosti a přístup veřejnosti do krajiny nejsou vzájemně exkluzivní; s ohledem na obecné užívání pozemků v krajině (v lese) jako veřejného statku z povahy věci ani vzájemně vylučující být nemohou,“ stojí v rozhodnutí.

Případné omezení vstupu do honitby nebo jejích částí v konkrétně určených obdobích musí odpovídat skutečné potřebě chránit zvěř. Potřeba takového omezení se však v řízení neprokázala. Soud poukázal na to, že obora Jelenice byla veřejnosti přístupná nejméně dvě desítky let.

Obora se nachází na Opavsku mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem. Rozkládá se na břehu řeky Moravice. V oboře žijí daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Historie obory sahá do roku 1805. Ze soudního rozhodnutí plyne, že držitelem honitby je Honební společenstvo Březová Obora, firma GroCredit vlastní nemovitosti v oboře, stejně jako Opavská lesní, která je také uživatelem honitby. Souhlas s úplným zákazem vstupu do honitby původně udělil Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Opatření obecné povahy pak vydával městský úřad Vítkov.

Reklama

Doporučované