Hlavní obsah

Ochránci přírody na jihu Moravy vyřezávají nálety ve významných lokalitách

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ochránci přírody spolu s dobrovolníky na jihu Moravy vyřezávají nežádoucí dřeviny v evropsky významných lokalitách. Pracují například na brněnské Stránské skále, na Pálavě na Stolové hoře či Děvíně nebo na Pouzdřanské stepi.

Článek

Ochranáři pro tyto účely hledají další dobrovolníky. Vyřezáváním náletových dřevin ochránci podporují růst a populaci cenných teplomilných biotopů a také na ně vázaných druhů, například koniklece velkokvětého, kosatce nízkého nebo kavyly.

„Jedná se o vzácná stanoviště, jako jsou subpanonské stepní trávníky, panonské sprašové trávníky a skalní stepi, což jsou jedny z nejohroženějších biotopů nejen v ČR, ale i v celé Evropě,“ uvedl Marek Fügner ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody ONYX.

Na pracích se podílejí zaměstnanci projektu, dobrovolníci ze střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn a nově i brněnský spolek Rezekvítek, který se ochraně přírody věnuje přes 30 let. „Od ledna pracujeme na Stránské skále, kde se provádí výřezy v okolí skalek a skalních plošin. Nejde ale o to jen křoviny vyřezat. Pokácenou hmotu je potřeba vytahat a zlikvidovat, nejlépe spálit. Také je nutné zatřít pařízky herbicidem, aby dále neobrážely a plochy znova nezarůstaly,“ uvedl koordinátor prací a manažer lokalit Vilém Jurek.

V tomto týdnu ochránci přírody pracovali například na Pálavě na Stolové hoře. Zároveň hledají další dobrovolníky, kteří by se na pracích podíleli. V případě zájmu se mohou přihlásit na telefonu 605 526 958.

Například Stránská skála patří k botanicky nejzajímavějším a floristicky nejbohatším lokalitám na území Brna, roku 1978 byla vyhlášena národní přírodní památkou. Řadí se mezi nejstarší sídliště člověka typu Homo erectus v Evropě. Stolová, neboli Tabulová hora, je mohutný vápencový kopec s téměř dokonale rovnou vrcholovou plošinou. Jde o přírodní rezervaci. Rostou v ní vzácné a ohrožené druhy rostlin, především hvozdík Lumnitzerův, koniklec velkokvětý, kosatec písečný či šalvěj etiopská.

Reklama

Související témata:
Náletové dřeviny

Doporučované