Hlavní obsah

Odborníci hledají způsoby zadržení vody v lese, dříve musela rychle odtéct

Foto: Lesy ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Odborníci z vysokých škol v Brně i Praze hledají způsoby zadržování vody kolem lesních cest. Dříve se sváděla tak, aby z lesa rychle odtekla a nenarušovala cesty. Klimatická změna ale vyžaduje uvážlivější hospodaření s vodou.

Článek

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a České zemědělské univerzity se pokusí zmapovat aktuální situaci a navrhnout nová opatření, oznámil mluvčí brněnské školy Filip Vrána.

České lesy jsou protkané sítí cest. Využívají je nejen turisté, ale především vlastníci a firmy, které v lesích hospodaří. Voda nyní většinou rychle odtéká v trubních propustcích pod cestami směrem do údolí. Odborníci ale budou navrhovat i jiná řešení, například s využitím vsakovacích zařízení.

„Tím by se voda tak rychle neztrácela a v lese zůstala,“ uvedla Valerie Vranová z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Aktuální projekt reaguje na výzvu ministerstva zemědělství, které výzkum podpořilo přibližně 15 miliony korun. „Motivací je popsat vliv lesních cest a ostatních tras opatřených navrhovanými technologiemi na vodní režim v jejich okolí. Výstupem budou technická doporučení pro navrhování nových nebo úpravu stávajících konstrukcí objektů lesní dopravní sítě,“ řekla Vranová.

Odborníci chtějí také zkoumat reakci dřevin a lesních porostů na navržené stavební úpravy. „Pokud změníme tok vody a navrhneme například místo odtoku vsakování, měli bychom na jednotlivých stromech, hladině podzemní vody a vlhkosti půdy potvrdit, že jsou opatření funkční,“ uvedla Vranová. Projekt je tříletý a potrvá do konce roku 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované