Hlavní obsah

Orchestr chystá koncert v leteckém ústavu. Zájemci si zahrají na turbíny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve světě strojů a strojků čerpali hudebníci z Brno Contemporary Orchestra inspiraci pro svůj nový koncertní program.

Článek

Pět „racionálně konstruovaných“ skladeb od českých i zahraničních autorů zazní 24. ledna ve zkušebně Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického, tedy v místech, kde se běžně testují letecké technologie. Žádný koncert se tam dosud nekonal, informovala ČTK za orchestr Lucie Šnajdrová.

Brno Contemporary Orchestra, soubor zaměřený na soudobou hudební tvorbu, opakovaně vystupuje na neobvyklých místech. Koncert Stroje a strojky se měl původně konat v hlavních výstavních prostorách Technického muzea, vedle Kaplanovy turbíny. Koncem loňského roku ale sníh poškodil střechu budovy, hudebníci tak hledali nové místo. Nakonec se rozhodli pro letecký ústav.

„Poprvé se s orchestrem ocitneme v laboratoři. Je to pro nás velká výzva. Pět skladeb inspirovaných technikou, stroji. Ve spolupráci se skvělými lidmi z fakulty strojního inženýrství se pokusíme rozeznít různé stroje, které nám zapůjčí, a necháme i posluchače, aby si zkusili, že zajímavě může znít třeba i turbína,“ uvedl umělecký šéf a dirigent Pavel Šnajdr.

Tři skladby vznikly na objednávku Brno Contemporary Orchestra, z toho dvě na koncertě zazní ve světové premiéře. Před koncertem si mohou zájemci ve 14. patře budovy A1 v kampusu Vysokého učení technického „zahrát“ na rotor parní turbíny z První brněnské strojírny. Přímo v místě konání koncertu pak najdou třeba oběžná kola vírových turbín, která podle hudebníků „na poklep“ znějí nádherně.

Reklama

Doporučované