Hlavní obsah

Po „záhonech“ na brněnské Niklově výstavě budou jezdit robotické vysavače

Foto: irobot.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Všestranný umělec Petr Nikl proměnil hlavní výstavní prostor brněnské Fait Gallery ve fantazijní zahradu s pohyblivými i zdánlivě statickými organismy.

Článek

Na stěnách jsou plátna s motivy rostlin či hub, na zemi „záhony“ ohraničené cihlami, ve kterých budou barevný písek brázdit samohybné vysavače, a vytvářet tak obrazce. Výstavu nazvanou Divoké záhony si návštěvníci mohou prohlédnout do 30. července.

Jedenašedesátiletý Nikl je malíř, hudebník, fotograf a divadelník, autor a ilustrátor řady dětských knih. Kurátoři Denisa Kujelová a Jiří Ptáček v průvodním slovu k výstavě poukazují na osobitou poetiku, jejímž prostřednictvím autor dokáže návštěvníky vtáhnout do prostoru vlastní představitosti a hry.

Výstava ve Fait Gallery je založená na metafoře záhonu, který je v běžné zahradě prostorem řádu a pořádku, Nikl však pomyslné záhony nechává zarůst v očekávání nějakého překvapení.

„Záhony – pro svou vymezenost nikoliv nepodobné napnutým plátnům či listům papíru – se tak zaplňují ději, jež můžeme pozorovat pouze zčásti. A předvídat ještě méně,“ napsali kurátoři. Spolu s Niklem vystavují ve Fait Gallery také fotografové Lukáš Jasanský a Martin Polák.

Reklama

Související témata:

Doporučované