Hlavní obsah

Poprvé se dnes v Brně představí textilní výstava quiltů PPM Quilt Show

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poprvé se dnes v Brně představí mezinárodní textilní výstava PPM Quilt Show, která nabídne až do neděle návštěvníkům brněnského výstaviště v pavilonu E přehlídku více než 500 quiltů.

Článek

Jde o prošívanou deku sestavenou ze tří částí, která se dává jako ozdobný přehoz například přes postel, ale může viset i jako samostatné umělecké dílo na stěně. Lidé si mohou zkusit i výrobu.

Návštěvníci uvidí nejen originální quilty, ale také tvůrce těchto často uměleckých děl. Pracují buď pomocí patchworku či quiltingu. Patchwork je technika, která spočívá v sešívání barevných kousků látek do geometrických obrazců. Quilting je umění prošívání tří vrstev, z nichž se quilt skládá, ať už ručně nebo na šicím stroji. Quilt je tvořený na povrchu barevným ozdobným vzorem, který se vytvoří technikou patchworku, prostřední díl tvoří měkká podšívka a spodní díl vzorovaná nebo jednobarevná látka.

Návštěvníci uvidí quilty od tvůrců z 19 zemí včetně jihokorejských, japonských či amerických. „Na výstavišti tak vznikne velká obrazová galerie,“ řekla mluvčí výstavy Markéta Kamenická.

Kromě prohlížení si lidé také budou moct zkusit šicí stroje, které jsou dostupné na českém trhu, přímo si je objednat, mohou si koupit různé látky a další šicí pomůcky. Připravené jsou pro ně i praktické kurzy s evropskými odborníky. „Velký zájem je například o kurz quiltování s pravítky na běžném šicím stroji od Němky Heike Rosenbaumové. Protože se jeho kapacita velmi rychle naplnila, museli jsme přidávat další termín,“ řekla Kamenická.

Dnes se pavilon otevírá ve 12:00, v dalších dvou dnech v 9:00.

Reklama

Doporučované