Hlavní obsah

Poslankyně Jílková se vzdala funkce radní Brna-středu i mandátu zastupitelky

Foto: mariejilkova.cz

Poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

Reklama

Jihomoravská poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL) rezignovala na funkci radní městské části Brno-střed a vzdala se mandátu zastupitelky, protože nechce vykonávat dvě placené funkce. Mandát zastupitele získá náhradník Martin Vrubel.

Článek

Jílková byla desítkou na kandidátce koalice Spolu v říjnových volbách do Sněmovny. Do dolní komory se dostala díky preferenčním hlasům, které ji vynesly na šesté místo. Přeskočila i dlouholetého poslance a kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 získala na jižní Moravě devět mandátů.

Jílková byla radní městské části pro sociální oblast a zdravotnictví. „Není možné plnohodnotně vykonávat dvě uvolněné funkce a nechtěla jsem se dostat do situace, kdy budu dávat přednost jedné věci před druhou. Mám i malé děti a chtěla jsem si zachovat míru work-life balance,“ řekla Jílková.

Prvním náhradníkem na mandát je spolustraník Martin Vrubel, kterého Jílková navrhuje i jako svého nástupce v radě. Rozhodnout ale musí zastupitelé. Podle Jílkové je Vrubel akademickým pracovníkem a působí na pedagogické fakultě. „Je to expert na bezbariérovost a člen poradního sboru pro bezbariérovost města. Věnuje se oblasti vzdělávání a přístupného prostoru a pracuje s neziskovými organizacemi pro zrakově postižené. Z tohoto pohledu má k sociální oblasti blízko,“ uvedla Jílková.

Volby v ČR vyhrála v říjnu koalice Spolu s podporou 27,79 procenta hlasů, druhé ANO dostalo 27,12 procenta, třetí koalice Pirátů a STAN 15,62 procenta a čtvrtá SPD 9,56 procenta. Ze Sněmovny vypadly ČSSD a KSČM, nedostala se tam ani Přísaha. Koalici a novou vládu vytvoří Spolu s koalicí Pirátů a STAN, nahradí dosavadní menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Reklama

Doporučované