Hlavní obsah

RegioJet plánuje od prosince tři páry spojů mezi Brnem a letištěm ve Vídni

Foto: Regiojet

Vlaky Regiojet.

Reklama

Dopravce RegioJet plánuje provozovat od poloviny prosince, kdy se mění jízdní řády, tři páry vlaků, které spojí Brno přímo s vídeňským letištěm. Od 16. června už ale prodlouží vlaky z Prahy do Vídně až k letišti.

Článek

Podle manažerky zahraničních projektů RegioJetu Terezy Ptáčkové půjde o nedotované spoje na komerční riziko dopravce. Zatímco od června budou vlaky odjíždět z Brna v 8:46 a v 15:46, v návrhu jízdního řádu jsou odjezdy naplánované na 3:48, 11:48 a 18:48. Odlišné jsou i plánované časy příjezdů do Brna, vlak má přijíždět v 8:07, 16:07 a 23:07. V poznámce v záhlaví vlaku je zatím uvedena poznámka, že kapacita dráhy může být přidělena až po dořešení technologických souvislostí.

Na vídeňské letiště plánují jezdit jedním párem spojů i České dráhy. Vyplývá to z návrhu jízdního řádu pro příští rok, který na webu zveřejnila společnost Kordis JMK. České dráhy mají v návrhu jízdního řádu vlak s odjezdem z Brna ve 4:22 a s příjezdem v noci v 1:36. U těchto vlaků je poznámka, že vlaky zatím nemají přidělenou kapacitu v Rakousku.

Dosud Brno přímé vlakové spojení s vídeňským letištěm nemá, je nutné přestupovat na tamějším hlavním nádraží, případně jet autobusem.

O přímé spoje usiluje brněnská ODS, která je vedení města. O záměru hovořil radní Petr Kratochvíl v závěru loňského roku, v únoru společnost Gepard Express vypravila ukázkový vlak. Záměrem bylo v dubnu spustit pilotní provoz se třemi páry spojů, minulý týden Kratochvíl hovořil o posunutí tohoto provozu až na letošní prosinec. Město by mělo provoz těchto vlaků finančně podporovat.

Spojení Brna s vídeňským letištěm vlakem přichází také po mnoha letech, kdy se jihomoravští a brněnští politici neúspěšně pokoušeli přivést letecké dopravce na brněnské letiště, jež zůstává s jedinou pravidelnou nízkonákladovou linkou do Londýna provinčním regionálním letištěm. Mnohem více slouží v letní sezoně charterové přepravě a čím dál více také nákladní dopravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované