Hlavní obsah

Rybáři s hasiči vytáhli v pondělí z Dyje dalších deset tun mrtvých ryb

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Rybáři s hasiči v pondělí odpoledne vytáhli dalších deset tun uhynulých ryb z Dyje v nadjezí u Bulhar. V úterý budou v lovení ryb pokračovat a dá se očekávat, že se naplní kafilerní kontejner ještě dvakrát, což je 20 tun.

Článek

Úhyn z nedělního rána je tak ještě větší než z poloviny minulého týdne, kdy v úseku za dolní novomlýnskou nádrží až k jezu do Bulhar uhynulo 20 tun ryb. Důvodem je nedostatek kyslíku ve vodě.

„Je to špatné. Po prvním úhynu zjevně ještě množství ryb zůstalo živých. Teď postupně vyplouvají na hladinu, jak se po úhynu nafukují,“ řekl předseda Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. Kyslík ryby neměly kvůli přemnoženým sinicím, pro něž bylo horko minulých dnů a nízký průtok v suchém období živnou půdou. Sinice spotřebovávají kyslík v noci, proto se objevují mrtvé ryby po ránu. V Dyji žijí jak býložravé ryby jako kapři, amuři, cejni či tolstolobici, tak draví candáti či sumci.

V hodnocení situace se rozcházejí rybáři s Povodím Moravy. Podle rybářů je spoluviníkem situace právě Povodí, které až v neděli ráno odstavilo z činnosti vodní elektrárnu, přes kterou šla voda z přehrady dále do řeky. Tato voda se nemísí se vzduchem, a není tak dostatečně okysličená. Od neděle se také snažili hasiči vodu pod nádrží provzdušňovat pomocí čerpadel a turbín.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře konzultovalo Povodí s rybáři po prvním úhynu možnost pouštění vody pod segmenty, což jsou zařízení pro zadržení vody v přehradě. „U nich se nachází masivní vrstva sinic. Od prvního úhynu existovalo riziko, že se do nadjezí v Bulharech dostanou další sinice, které situaci zhorší a v nočních hodinách budou spotřebovávat další kyslík. Z tohoto důvodu se dle domluvy s Moravským rybářským svazem pouštěla část průtoku přes elektrárnu z nejspodnějších částí nádrže, kde sinice nejsou, a část pod segmenty. Přes uvedené riziko vyplavení dalších sinic po nás rybáři požadovali zvýšení odtoku pod segmenty. Odtok pod nimi jsme dle požadavku zdvojnásobili v sobotu. V neděli na ránem došlo k dalšímu úhynu ryb v nadjezí u Bulhar z důvodu kyslíkového deficitu. Příčinou úhynu byl opět náhlý úbytek kyslíku v nadjezí,“ uvedl Chmelař. Místostarosta Bulhar Bedřich Pola uvedl, že mrtvé ryby plavaly už od nádrží a neuhynuly pouze v nadjezí.

Reklama

Související témata:

Doporučované