Hlavní obsah

Správa NP Podyjí vyčistila skládku na vřesovišti, pryč je 250 tun suti

Foto: Petr Lazárek / Správa Národního parku Podyjí

Správa parku čistí skládku v Havranickém vřesovišti.

Reklama

Havranické vřesoviště v Národním parku Podyjí je čistější, správa parku na sklonku roku 2021 vyčistila skládku v tamním bývalém lomu. Z místa zmizelo více než 250 tun suti, která se tam dostala v druhé polovině minulého století.

Článek

250 tun suti použili v druhé polovině místní, aby jí bývalý lom zasypali. Správci parku museli na likvidaci skládky použít bagr a odpad vyvezlo několik nákladních aut. „Skládka vznikla na vřesovišti přibližně po roce 1968 na místě menšího selského lomu, ze kterého lidé těžili kamen na stavby a opravy domů v nedalekých Havraníkách,“ uvedl vedoucí strážní služby Správy Národního parku Podyjí Petr Lazárek.

Bývalý lom byl odpadem zcela zasypán. „Našli jsme v něm především stavební materiál. Nechybělo však ani velké množství kovového odpadu nebo plastových pytlů od hnojiv,“ uvedl Lazárek. Úklid v místě podle něj bude pokračovat i v dalších měsících. „Do jara zde budeme sbírat zbylé odpadky ještě ručně. Věřím, že se vyčištěný prostor stane novým útočištěm plazů, hmyzu a stepních druhů rostlin,“ uvedl vedoucí.

Zhruba 90 tisíc korun na likvidaci této staré ekologické zátěže získala správa parku od ministerstva životního prostředí z Programu péče o krajinu. Na vřesovišti na východním okraji národního parku je ještě několik podobných míst. Správa parku je má v plánu vyčistit v následujících letech.

Havranické vřesoviště má přes 100 hektarů, žije zde vzácná teplomilná stepní flóra i fauna. Dominantu tvoří traviny jako kostřavy či ostřice nízká, nebo keříčky jako vřes obecný a kručinka chlupatá. Vyskytují se tam však i vzácné a chráněné druhy rostlin jako koniklec velkokvětý, divizna fialová, smil písečný a kavyl Ivanův, ze živočichů kudlanka nábožná, stepník rudý, dudek evropský nebo strnad zahradní.

Národní park Podyjí spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším oblastem Jihomoravského kraje. Je oblíbeným místem pro pěší a cyklistickou turistiku. Na české straně národního parku je vybudováno téměř 80 kilometrů pěších turistických tras a stejně cykloturistických tras. Přes území parku vedou i dvě trasy pro turistiku na koních.

Reklama

Doporučované