Hlavní obsah

Správa zámku v Lednici odložila revitalizaci zámeckého parku a katakomb

Foto: Shutterstock.com

Zámek Lednice (ilustrační foto).

Reklama

Územní památková správa Národního památkového ústavu v Kroměříži definitivně odložila revitalizaci zámeckého parku, katakomb a takzvané Maurského domu v Lednici na Břeclavsku.

Článek

ČTK to dnes potvrdily kastelánka zámku Ivana Holásková i náměstkyně ředitele územní správy Daniela Mayerová. Důvodem je řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kde tendr na zhotovitele napadli neúspěšní uchazeči.

Řízení zatím neskončilo, a práce proto není možné stihnout tak, aby byly splněny podmínky dotace. Práce měly stát přes 150 milionů korun a správa na ně chtěla získat dotaci z integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

„Antimonopolní úřad zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a nyní se zabývá podaným rozkladem. O něm ještě nerozhodl. My jsme na začátku října rozhodli o zrušení zadávacího řízení, protože ani kdyby úřad rozhodl v náš prospěch, nebylo by reálné zakázku stihnout tak, abychom splnili podmínky získání dotace,“ uvedla Mayerová.

Pro získání dotace by do konce příštího roku musely nejen skončit samotné práce, ale i kolaudační řízení a vše by muselo být vyúčtováno. „Nyní počkáme na vypsání programů pro další období, rekonstrukce se tak odkládá,“ uvedla Holásková.

Projekt zahrnuje rekonstrukci francouzské zahrady, tedy opravu cest, trávníků, restaurování šesti soch a 12 váz a osazení novými lavičkami a odpadkovými koši, opravu katakomb, takzvaného Maurského domu a betonového mostu u něj a vybudování nové cesty pro koňské povozy vedoucí k minaretu. Práce měly původně začít loni na podzim.

Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, který je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně 16 drobných staveb v krajině, takzvaných salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Reklama

Doporučované