Hlavní obsah

Stavba městského okruhu Brna v Žabovřeské je v půlce, tunel je hotový

Foto: Tomáš Svoboda, Markéta Kunclová

Žabovřeská.

Reklama

Stavba velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici v Brně je zhruba v polovině. Stavbaři mají hotový tunel, kterým má na přelomu roku začít jezdit tramvaj a který umožní rozšíření silnice ze dvou pruhů na čtyři.

Článek

„Nyní v tunelu pokračují s betonáží spodku a ještě letos se bude jeho neražená část přesypávat, aby na ní v budoucnu vznikl park s cestou, která umožní přechod z Wilsonova lesa ke Kamenomlýnskému mostu,“ řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Část půlkilometrového tunelu stavbaři postupně schovají pod zem, aby nebyl tak nápadný a aby se znovu přirozeně spojila území, která dříve Žabovřeská a tramvajová trať rozdělovaly. Tunel se bude v následujících měsících dodělávat tak, aby byl připravený na tramvajový provoz. S ohledem na nutnost zkušebního provozu by v něm mohly vyjet tramvaje na podzim a ideálně od nového jízdního řádu v polovině prosince by se na trať mezi Žabovřeskami a Pisárkami měla vrátit pravidelná doprava.

Současně už se pracuje na zakládání galerie, do níž se v nejužším místě mezi skálou a řekou rozšíří silnice. Na stavbě už jsou vrtačky, které „ukrajují“ skálu. „V následujících týdnech budeme dělat betonáže. Finální stavba silnic začne zhruba rok po zprovoznění tramvaje,“ řekl Fiala. Uvedení silnice do provozu se očekává v roce 2024. Po celou dobu stavby zde budou auta jezdit v dosavadním režimu, tedy jedním pruhem v každém směru. „Silnici zavřeme maximálně při přepojování sítí či při havarijních opravách,“ uvedl Fiala. Díky tomu, že skálu pro stavbu galerie nebylo nutné odstřelovat, ale lze ji rozrušovat postupně bez použití výbušnin, nebylo nutné silnici vůbec zavírat.

Až bude silnice otevřená, bude mít Brno dokončenou kompletní západní část městského okruhu. Zhruba ve stejné době by měla skončit i stavba v severovýchodní části na Tomkově náměstí a na estakádě směrem na Vinohrady.

Reklama

Související témata:

Doporučované