Hlavní obsah

Štítovou zeď v Brně ozdobil během víkendu kubistický portrét Václava Havla

Foto: Tomáš Hocke, starosta Turnova

Ilustrační foto.

Reklama

Kubisticky pojatý portrét Václava Havla ozdobil štítovou zeď bytového domu v ulici Milady Horákové v Brně.

Článek

Portrét vznikl během soboty jako součást Městské galerie, což je projekt zaměřený na oživení takzvaného brněnského Bronxu prostřednictvím muralů, tedy velkoplošných maleb pod širým nebem.

Autorem návrhu je Adam Štech. Havla, uznávaného dramatika, disidenta a pozdějšího československého a českého prezidenta, zobrazil jako mladého muže s cigaretou v ústech a v neformálním oblečení.

Portrét je dobře viditelný například z kopce od Dětské nemocnice. Se Špilberkem v pozadí vytváří jednu z pohledových dominant Brna.

V sociálně vyloučené lokalitě kolem Cejlu, Francouzské a Bratislavské ulice vznikla v posledních letech už desítka muralů. Kubistický portrét Havla označil iniciátor Městské galerie Martin Reiner za dosud největší dobrodružství celého projektu.

„Na tři zdi ho nevpustili jako ‚poněkud kontroverzní‘ postavu,“ uvedl Reiner na facebooku. Nakonec se podařilo získat velkou a dobře viditelnou plochu na novostavbě v ulici Milady Horákové. Byla však obtížně dostupná. Výsuvnou plošinu se podařilo dostat na místo až během soboty, kdy kvůli výluce nejezdily ulicí Milady Horákové tramvaje.

Letos na jaře už vznikla také malba podle návrhu ilustrátora a autora dětských knih Pavla Čecha. Lidé ji najdou v Přadlácké ulici. Peníze na muraly shromažďuje spolek Nový Bronx ve veřejné sbírce.

Reklama

Související témata:

Doporučované