Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně ošetřila lidi s kostmi v krku i jinými problémy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny přijala na Štědrý den na interní příjem 24 lidí s různými zdravotními problémy. Na ambulanci ušní, nosní, krční (ORL) lékaři ošetřili sedm lidí s kostmi v krku, nikoho ale nemuseli hospitalizovat.

Článek

Na nízkoprahovém příjmu řešili zdravotníci nejrůznější zdravotní problémy. „Pacienti byli většinou starší ročníky. Měli problémy typu srdeční slabost, arytmie, mrtvice, astmatické problémy nebo úzkostné stavy. Kvůli jednomu agresivnímu opilému pacientovi museli zdravotníci dokonce volat policii,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Podle ní byl jeden z pacientů na příjmu v opilosti agresivní a zdravotníci museli volat policii.

Na ORL přišlo večer sedm lidí s kostmi v krku. „Naštěstí jsme nemuseli nikoho hospitalizovat. Kosti byly zapíchnuté v oblasti hltanu nebo v kořeni jazyka. Na to stačí speciální dlouhé zahnuté peány a kleštičky, kterými se specialisté dostanou až k hrtanové příklopce. Hlouběji uložené kosti v dolní části hltanu a přechod do krčního jícnu je třeba už řešit endoskopií v celkové anestezii. Takové případy ale nenastaly,“ řekla Lipovská.

Připomněla kuriózní případ z uplynulých let. „Muž si chtěl 24. prosince tajně usmažit kousek kapra. Když ho hltal, zapíchl si kost do krku. Když se blížila manželka, chtěl rychle zmizet, zakopl a ještě si zlomil nos. Lékaři mu tak tahali kost z krku a ještě šili a rovnali nos. Manželka mu navíc celou dobu nadávala, že to má za svou nenasytnost, a vtipně žádala lékaře, aby muže za trest ošetřili bez anestezie,“ uvedla Lipovská.

Reklama

Doporučované