Hlavní obsah

Technické muzeum v Brně nechalo vytvořit maketu kosmické lodě Crew Dragon

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Technické muzeum v Brně si nechalo zhotovit nafukovací maketu kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX, která létá na Mezinárodní kosmickou stanici. Maketa je vysoká zhruba čtyři metry, což je asi polovina reálné předlohy.

Článek

Maketa lodi nebude součástí stálé expozice. „Není to trvalý exponát, bude vždycky na různých akcích technického muzea,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Přibyl. Příště mohou návštěvníci model Crew Dragon vidět 23. dubna na přehlídce v Žatci, kde jej pokřtí například kosmonaut Vladimír Remek. V Brně ji návštěvníci uvidí při muzejní noci v květnu.

„Crew Dragon se skládá ze dvou částí, nahoře je kabina pro posádku a dole je servisní sekce,“ popsal Přibyl. Horní část lodi je opakovaně použitelná, do vesmíru může letět až pětkrát. Spodní část se musí při každém letu měnit.

Loď se používá ve dvou variantách. Crew Dragon do vesmíru dostane čtyři astronauty, zásobovací verze přepravuje náklad bez posádky.

Náměstek ředitele Technického muzea v Brně Josef Večeřa uvedl, že cena modelu se pohybuje v řádech desetitisíců korun. „Do budoucna plánujeme další takové projekty,“ uvedl Večeřa.

Model vytvořila firma Kubíček Visionair, která se zaměřuje na takzvaná nafukovadla různých velikostí a tvarů. Na model Crew Dragon spotřebovala asi 30 metrů látky, kterou potiskla. Následně se model šil napůl ručně, napůl strojově. Stejná firma v minulosti zhotovila pro Hvězdárnu a planetárium Brno desetimetrové makety vesmírných těles. Petra Hájková z Kubíček Visionair zmínila, že nevytváří pouze technické modely, ale také umělecké projekty.

Reklama

Doporučované