Hlavní obsah

Technologický park v Brně i po 30 letech poroste dál, bude mít rezidenční čtvrť

Technologický park v Brně.

Reklama

Technologický park Brno, který na začátku příštího roku oslaví 30 let své existence, se má v následujících letech rozrůst nejen o další zázemí pro nájemce z řad technologických firem, ale také rezidenční výstavbu.

Článek

V letošním roce vznikl nový plán dostavby areálu, který má k dispozici celkem 120 hektarů plochy. V tiskové zprávě o tom informovalo vedení Technologického parku Brno.

„Když byly v roce 1992 představeny první koncepty, patřil mezi ně i master plán, který počítal s výrazně větším územím, než které je v současnosti k dispozici. V úplně prvních návrzích se počítalo s tím, že v areálu Technologického parku bude hotel a v jeho okolí golfové hřiště,“ uvedla předsedkyně představenstva Technologického parku Brno Jitka Sládková.

Zastaralé plány bylo nutné přepracovat podle aktuálního stavu areálu. Nový plán vytyčuje plochy pro výstavbu vícepodlažních firemních budov i celé rezidenční čtvrti v nejzápadnější části parku, která bude spadat na území městské části Medlánky.

Majitelem parku je od loňského roku pouze Brno, které tehdy odkoupilo polovinu akcií od dubajské společnosti P&O za 559 milionů korun. Podle vedení města se s výstavbou bytů počítalo od začátku a tento plán nijak neomezí rozvoj nebo služby pro klienty Technologického parku. „Výstavba rezidenční čtvrti se v areálu Technologického parku plánuje dlouhodobě.V Technologickém parku je samozřejmě dostatek prostoru i pro inovativní, vědecké a další společnosti. Služby klientským společnostem jsou ostatně hlavní náplní akciové společnosti Technologický park,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Kvůli výstavbě obytných domů s 300 byty má být prodloužena tramvajová linka a v jižní části parku má vyrůst autobusová vozovna. V souvislosti s touto výstavbou se má v areálu zlepšit i občanská vybavenost. „V nové čtvrti budou bydlet desítky rodin. Proto se v návrhu objevují plány na zřízení mateřské školy nebo víceúčelové sportovní haly. V areálu vyroste také kaple a polyfunkční objekt, v němž obyvatelé najdou nejrůznější obchody a jiné služby,“ uvedla Sládková.

Dodala, že zatím není stanoveno, jakým způsobem se budou obytné budovy stavět. Ve hře je podle Sládkové řada scénářů, některé počítají se zapojením soukromého kapitálu.

Technologický park Brno vznikl v roce 1992, nyní v něm sídlí třicítka společností, mimo jiné Kyndryl (IBM), Red Hat nebo Ysoft, přibližně se 7000 zaměstnanci. Část areálu využívá Vysoké učení technické Brno. Území parku zahrnuje i zemědělskou půdu, lesy, zahrádky a téměř deset hektarů nevyužité plochy, takzvané urbánní lady.

Reklama

Související témata:

Doporučované