Hlavní obsah

Teplárny Brno snižují závislost na zemním plynu, krizovým řešením jsou i LTO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Teplárny Brno se kromě dlouhodobého plánu na snižování spotřeby zemního plynu připravují i na možnost, že Rusko ukončí dodávky zemního plynu do Evropy.

Článek

„V takovém případě bychom začali používat lehké topné oleje (LTO),“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

„Na snižování závislosti na zemním plynu pracujeme dlouhodobě, do tohoto plánu zapadá instalace nového zdroje tepla na biomasu, výstavba fotovoltaických elektráren na střechách našich budov i spolupráce s naší sesterskou městskou společností SAKO Brno na výrobě tepla ze spalování odpadu. S příchodem války na Ukrajině jsme ale museli začít připravovat plán i pro případ, že by nás Rusko ze dne na den odpojilo,“ uvedl Fajmon.

V takovém případě počítají teplárny s tím, že by ve svých kotlích místo zemního plynu začaly spalovat lehké topné oleje. „Jsme vybavení moderními kotly, u nichž je možné vyměnit hořáky a dokoupit vybavení tak, aby mohly spalovat LTO. Jde o krizové řešení pro případ, že by opravdu došlo k přerušení dodávek plynu,“ dodal Fajmon.

Ředitel správy zdrojů a sítí Tomáš Weigner uvedl, že teplárny mají momentálně zásobu plynu, která vystačí do letošního září. „Toto období se samozřejmě bude prodlužovat, dokud bude plyn proudit stejným tempem, o něco rychleji, až skončí topná sezona. I v případě, že by byly dodávky přerušeny zcela, naši odběratelé bez tepla a teplé vody nezůstanou,“ řekl Weigner.

K dlouhodobějším plánům snižování závislosti na zemním plynu tepláren patří výstavba nového zdroje na biomasu, ta by naplno měla začít letos na podzim, příští rok by měl být kotel v provozu. Dřevní štěpku budou teplárnám dodávat Lesy města Brna.

Od roku 2025 by se podíl tepla z odpadu měl po instalaci dalšího kotle v SAKO Brno zvýšit ze současných 20 na 30 procent. Z biomasy by v roce 2024 mělo pocházet 15 procent tepla v Brně. Od roku 2025 by tak podíl tepla ze zemního plynu klesl na 50 procent. K ohřevu teplé vody teplárny už nyní využívají první fotovoltaické elektrárny, které instalují na střechách některých svých budov. V letošním roce by mělo být v provozu 25 takových elektráren, celkem jich teplárny plánují vybudovat 119 s celkovým výkonem 2000 megawatthodin za rok.

Z dlouhodobého hlediska je pak řešením odklonu od zemního plynu napojení na horkovod z jaderné elektrárny Dukovany. Ten by měl z Dukovan do Bosonoh měřit 42 kilometrů, doplnil by jej 20 kilometrů dlouhý obchvat města. Podle vedení tepláren je reálné, aby horkovod z Dukovan začal Brno zásobovat v roce 2030.

Reklama

Související témata:

Doporučované