Hlavní obsah

V břeclavském centru vznikl průvodce pro rodiče dětí s vývojovou poruchou

Foto: GOLFX, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Průvodce pro rodiče dětí, které se vyvíjejí odlišně než jejich vrstevníci, v břeclavském Centru pro rodinu Máte na víc představily jeho autorky. Obě mají děti s vývojovou dysfázií a na vzniku materiálu spolupracovaly s odborníky.

Článek

Materiál, který je dostupný zdarma, má rodičům usnadnit cestu ke zjištění diagnózy i případné možnosti, jak s onemocněním dál pracovat. „Je to velmi citlivá záležitost, ne každý je ochotný problém přijmout a řešit. Náš deník má sloužit jako jakási mapa v této neznámé situaci, kdy rodič tuší, že je s dítětem něco špatně, a neví, jak dál postupovat. Nebo v případě, že problém zjistí pediatr nebo jiný odborník a rodič musí tento fakt přijmout. Chceme, aby takový rodič i prostřednictvím našich příběhů pochopil, že se není třeba hroutit, protože když se dá rodič dohromady a začne postupovat, dá se dítěti dobře a kvalitně pomoci, třeba i tak, že bude moci chodit do běžné školy bez asistenta,“ uvedla jedna z autorek Lenka Černá.

Materiál nazvaný Rodiče rodičům bude k dispozici v ordinacích pediatrů nebo v mateřských školách vytištěný, ale dostupný je také on-line na internetových stránkách Rodicerodicum.com. Kromě dvou matek, které v něm předávají své zkušenosti s možnostmi řešení a vhodným postupem, se na jeho vzniku podílela i speciální pedagožka, pediatr i další oborníci.

Multifunkční deník vznikl jako projekt Místního akčního plánu vzdělávání v ORP Břeclav II, náklady, které dosáhly 300.000 korun, byly uhrazeny z jeho zdrojů. „Kromě poslední části deníku, která zahrnuje adresář organizací nebo institucí na jižní Moravě, je deník využitelný v obecné rovině kdekoliv v České republice. Doufáme, že rodičům pomůže se v situaci zorientovat, aby mohli pomoci svým dětem,“ dodala Černá.

Reklama

Související témata:

Doporučované