Hlavní obsah

V Brně si lidé 18. prosince připomenou desáté výročí úmrtí Václava Havla

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Desáté výročí úmrtí dramatika a někdejšího prezidenta Václava Havla připomene v Brně 18. prosince debata, venkovní výstava fotografií nebo koncert.

Článek

Sérii akcí pod hlavičkou Havel žije! připravuje Centrum experimentálního divadla (CED) ve spolupráci s Pamětí národa a dalšími partnery. Už od 13. prosince by měl budovu krajského úřadu ozdobit velkoformátový portrét Havla, oznámili ČTK pořadatelé.

„Dílem Václava Havla se v průběhu let zabývala téměř všechna divadla CED - Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu. I kdyby Husa na provázku nepatřila mezi tři nejdůležitější divadla, která Václav Havel pokládal za divadla svého srdce, sluší se v tento den vzpomenout na osobnost Václava Havla a zamyslet se nad tím, v čem je jeho odkaz inspirativní i dnes,“ uvedl ředitel CED Miroslav Oščatka.

V uličce Václava Havla si zájemci prohlédnou fotografie spojené s dramatikovým působením na brněnské divadelní scéně. Lidé tam najdou také pietní místo vhodné k zapálení svíčky nebo položení květin. Debata se uskuteční v prostorách CED na Zelném trhu v hybridním formátu, tedy včetně on-line přenosu.

Autorem velkoformátové fotky plánované pro budovu krajského úřadu je Roman Franc. „Je to vůbec poprvé, co bude v Brně touto formou památka Václava Havla připomenuta. Podobně jako v Praze na Národním muzeu tak bude na výrazné brněnské stavbě fotografie prezidenta Havla. Jsem moc rád, že se tím Jihomoravský kraj k prezidentu Havlovi veřejně hlásí,“ uvedl krajský zastupitel Michal Doležel (zvolen za Spolu pro Moravu).

Podle ředitele Paměti národa Jižní Morava Davida Butuly se v přípravách na Havlovo výročí spojilo několik partnerů a organizací, což bere jako pozitivní signál. „Vnímám to také jako jednu z variant naplňování základního poslání vznikajícího Institutu Paměti národa. A to připomínat historii 20. století v kontextu dneška a rozvíjet tak občanskou společnost, která pro mě není vyprázdněným pojmem,“ uvedl Butula.

Reklama

Doporučované