Hlavní obsah

V Brně začíná festival Divadelní svět s mezinárodní účastí, potrvá do neděle

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná dnes, potrvá do neděle.

Článek

Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním. Program poskytl Petr Novák z pořádajícího Národního divadla Brno.

Pro dospělé je připravena putovní hra Divadlo jsi Ty!, která napodobuje hledání divadelního angažmá. „Diváci si vyzkouší choreografii z inscenace Městského divadla Brno, základy rozhlasové tvorby v nahrávacím studiu nebo i kostýmovou zkoušku. Prozkoumají zákulisí jednotlivých divadel a setkají se i s řadou herců,“ uvedla lektorka Marie Bravencová. Hra je určená pro minimálně tři a maximálně pět diváků.

Pro rodiny s dětmi je na podobném principu postavena dobrodružná Cesta divadelní krajinou. Navíc slibuje závěrečné koncertní překvapení.

Poprvé vezme festival diváky na výlet, a to několikrát. Spolek Jedl vytvořil projekt Santini, který uvádí ve stavbách navržených architektem stejného příjmení. Představení ve Křtinách na Blanensku je vyprodané, ale organizátoři přidali ještě uvedení v Rajhradě na Brněnsku. Další výlet zavede účastníky do Prahy na představení Mistr a Markétka souboru Tygr v tísni.

Součástí doprovodného programu jsou debaty a setkání s umělci. Při dvou reprízách inscenace Azyl izraelského souboru Kibbutz se lidé mohou seznámit s uvažováním choreografa Ramiho Be’era. O divadle v exilu pohovoří běloruští umělci.

V pondělí večer předznamenala festival premiéra dokumentu Smrti a sny Evy Tálské o jedné ze zakládajících osobností Husy na provázku. „Pokusil jsem se pomocí filmového rozhovoru o tvorbě Evy Tálské zjistit, kdo vlastně byla tato výjimečná režisérka. Ač jsem ji osobně znal, nedokázal bych na začátku natáčení na tuto otázku odpovědět,“ uvedl režisér Robin Kvapil.

Reklama

Doporučované