Hlavní obsah

V Letohrádku Mitrovských v Brně vystaví přes 60 betlémů z ČR i zahraničí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letohrádek Mitrovských v Brně připravil podobně jako v minulých letech výstavu betlémů, začne v sobotu.

Článek

Návštěvníci uvidí historické i soudobé podoby betlémů různých velikostí a druhů, z Česka i zahraničí, informoval ČTK vedoucí produkce Petr Lukas.

„Jde o jedinou výstavu betlémů v Brně, na které návštěvníci mimo jiné uvidí ručně malovaný papírový betlém od Jana Václavů z roku 1933,“ uvedl Lukas. Další papírový betlém zhotovila ilustrátorka Jana Moštková. Zobrazuje důležité památky v okolí letohrádku a je doplněný o významné brněnské osobnosti, jako je například Gregor Johann Mendel nebo Leoš Janáček.

Součástí expozice bude i celoroční betlém z dílny Ivany Langrové, který je největší scénou s obrazy ze života Ježíše Krista v Česku. Obsahuje 105 figur, které autorka vybavila zvukovou smyčkou s příběhem. Lidé si tak poslechnou vyprávění o celém životě Krista.

Nechybí ani nejoblíbenější české betlémy od Mikoláše Alše nebo Josefa Lady. Pro ozvláštnění zařadili organizátoři letos i exotické exponáty z Afriky a Ameriky. Například mexický betlém je stylizovaný do postaviček z kostlivců. Vše doplní ještě sbírka historických voskových Jezulátek.

Výstava bude pro veřejnost otevřená od čtvrtka do neděle od 10:00 do 16:00. Dospělí se dovnitř dostanou za 110 korun, senioři a studenti středních a vysokých škol za 80 korun. Nižší cenu mají děti na základní či v mateřské škole. Výstava potrvá do 16. ledna.

Reklama

Doporučované