Hlavní obsah

V Moravském krasu chystají zákazové značky pro nocování v obytných vozech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Antonín Tůma na webu strážců přírody chráněné krajinné oblasti (CHKO) vysvětlil, že problémy jsou s odpadky, především s těmi z toalet.

Článek

Podle strážců se lidé z obytných vozů zbavují svého odpadu často nelegálně v okolí svého vozu. „V Moravském krasu už byl zaznamenán případ, kdy cizinec odnesl z auta odpad svého WC a vylil ho do řeky Punkvy na Skalním mlýně v prostoru národní přírodní rezervace,“ popsal Tůma.

V CHKO Moravský kras podle něj mají řidiči obytných vozů oblíbená všechna parkoviště u přístupných jeskyní, tedy Sloupské, Balcarka, Kateřinská, před hotelem Skalní mlýn, u propasti Macocha. Hodí se i plochy u vesnických hřišť nebo hřbitovů jako v Olomučanech u Blanska. Ochrana přírody podle Tůmy ovšem považuje kempování, tedy nocování v obytném voze na parkovišti, za táboření, které je v chráněných krajinných oblastech a národních parcích povoleno jen na určených místech. Z toho důvodu v CHKO Moravský kras připravují po vzoru Rakouska nebo Slovinska informační zákazové cedule. Jejichž nerespektování budou podle Tůmy strážci přírody postihovat.

V Moravském krasu mohou obytné vozy zůstávat v autokempu Jedovnice a na tábořišti Sloup, dále v kempu Suchý u Boskovic a málo známý je kemp na koupališti Křtiny. Případně lze vyhradit další místa na základě požadavku vlastníka pozemku, který zajistí sociální zázemí. „Když si nikdo nedovolí nelegálně kempovat na parkovištích v národních parcích Rakouska, tak by to mohlo jít i u nás,“ doplnil Tůma.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které říčka propojuje s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je obvykle navštíví přes 350 000 turistů.

Reklama

Doporučované