Hlavní obsah

V obřadní síni na brněnském hřbitově začne od května rekonstrukce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obřadní síň na brněnském Ústředním hřbitově ve Vídeňské ulici budou dělníci od začátku května rekonstruovat. Půjde o první větší opravný zásah od jejího vzniku, od nějž letos uplyne 96 let.

Článek

Město za 75 milionů korun nechá například přemístit topení od stropu do podlahy a katafalk se bude znovu podobat tomu původnímu, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Hotovo má být za 11 měsíců.

Obřady se však v síni nebudou konat pouze do září, od října už se bude pracovat za provozu. Od května do září bude sloužit pouze obřadní síň krematoria v Jihlavské ulici. „Problémem je statika. Také zatéká do střechy a vytápění je nevyhovující. Budeme repasovat osvětlení a katafalk bude opět fungovat tak, aby mohla po obřadu rakev zajet,“ řekl Hladík.

Obřadní síň, kde je 40 míst k sezení sezení a celkově místo pro zhruba 100 lidí, je dílem významného architekta Bohuslava Fuchse. Je památkově chráněná a šlo o první ceremoniální stavbu na hřbitově, který vznikl po vzoru vídeňského v roce 1883. Několik let po stavbě obřadní síně vzniklo krematorium, jehož autorem byl další významný brněnský prvorepublikový architekt Ernst Wiesner. Brněnský hřbitov patří k největším v Česku a jeho rozloha je 28 hektarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované