Hlavní obsah

Vinaři z Česka měli premiéru na portugalské soutěži, získali 14 zlatých medailí

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Vinaři z České republiky se poprvé zúčastnili soutěže Portugal Wine Trophy z elitní série Golden League a podařilo se jim získat 14 zlatých a tři stříbrné medaile.

Článek

Nejúspěšnější bylo rodinné vinařství Vican z Mikulova, které získalo pět zlatých medailí. „Letos bylo na největší mezinárodní soutěži vín v Portugalsku, která se konala ve městě Anadia, centru vinařské oblasti Bairrada, hodnoceno na 1200 vín. Medailový zisk moravských vín při své premiérové účasti je posílen ještě tím, že několik dalších vín sice překročilo bodový limit pro stříbrnou medaili, ale ‚nevešla‘ se do třicetiprocentního limitu Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) pro udělení medailí,“ uvedl šéfredaktor časopisu Sommelier Luboš Bárta, který účast organizačně zajišťoval.

Limit stanovuje podíl vín z celkového počtu, která mohou získat ocenění.

Kromě rodinného vinařství Vican bodovali i další výrobci. Znovín Znojmo si z Portugalska odváží čtyři zlaté, bratři Foltýnové z Vinofolu Novosedly tři a Vinařství Šabata ze Zaječí dvě zlaté.

Soutěž Portugal Wine Trophy je pořádaná pod patronátem OIV a UIOE (Mezinárodní unie enologů) a je také součástí elitní série VINOFED (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů) a Golden League.

Reklama

Související témata:

Doporučované