Hlavní obsah

Vinohradnický jarmark představil autonomního robota i elektroherbicid

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Autonomního robota, který bez dozoru obsluhy zvládne řadu prací ve vinohradu, či stroj ničící plevel pomocí elektřiny představil letošní třetí ročník vinohradnického jarmarku nazvaného Kázání ve vinici.

Článek

Pořadatelem je Svaz vinařů, jenž touto akcí chtěl vytvořit prostor pro setkávání výrobců a vinařů, kteří jejich vybavení nebo služby potřebují.

„Naším cílem není být konkurencí k velkým akcím jako jsou veletrhy Techagro, současný formát s přibližně 25 vystavujícími firmami nám vyhovuje. I proto, že se tím pádem vejdeme do areálu jednoho vinařství. Cílem je vytvořit prostor pro setkávání, nabízení novinek nebo jednání koncentrovaných do jediného dne. A máme ohlasy z obou stran, tedy od firem i od vinařů, že pro ně Kázání ve vinici má velký přínos,“ řekl prezident svazu Martin Chlad.

Nabídku potřeb pro vinohradnický rok a veškeré práce ve vinici i ve sklepě svaz rozdělil mezi sudé a liché roky konání akce. Zatímco v sudých letech je jarmark zaměřen spíš na práce a služby ve vinici, liché roky jsou primárně zaměřené na vybavení a služby pro práci ve sklepích.

Dovozci zemědělské techniky letos představili několik novinek. Jednou z nich je autonomní robot Bakus, jenž zvládne práce ve vinohradu, které provádí vinohradnické traktory. Na rozdíl od nich je ale autonomní, nepotřebuje tedy lidskou obsluhu, a také elektrický. „V konvenčním provozu je tento robot od loňska ve Francii a v Itálii, začíná se používat i ve Španělsku. Využít jej lze v průběhu celého vinohradnického roku, od předstřihávání přes okopávání a aplikaci postřiku až po takzvané ožínání, tedy zastřihávání nadbytečných výhonků,“ popsal Leo Čermák ze společnosti Agrotec, která robota na jarmarku představila.

Další novinkou byl takzvaný elektroherbicid společnosti Zasso, který ničí plevel ve vinohradu pomocí elektrických výbojů. Jeho použití tak snižuje množství chemických přípravků používaných ve vinohradu.

Letošní ročník Kázání ve vinici hostilo vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku. Stánky vystavujících firem si přišlo prohlédnout přes 500 návštěvníků z řad vinařů.

Reklama

Související témata:

Doporučované