Hlavní obsah

Zájem o Senior taxi ve Vyškově se loni meziročně zvýšil

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem o službu Senior taxi ve Vyškově se loni meziročně zvýšil, jen do listopadu šlo o téměř 6000 jízd. V roce 2020 to bylo za celý rok zhruba 5050 jízd. Služba ve městě funguje od září 2018.

Článek

Uživatelé služby mohou za jednotný poplatek 20 korun speciálně označený vůz využít k odvozu z domova například do rehabilitačního zařízení, k lékaři, na hřbitov či na autobusové a vlakové nádraží. Za loňský rok jsou počty zatím jen do listopadu s průměrem 541 jízd měsíčně. Celkově šlo o téměř 6000 jízd. „Na službě, která ve Vyškově odstartovala v září 2018, se nicméně znovu podepsala pandemie, což je vidět v rozdílných měsících. Největší zájem byl v červnu (818 jízd), nejmenší v lednu (324 jízd),“ uvedl mluvčí radnice Michal Kočí.

Pandemie a vládní opatření službu ovlivnily už v roce 2020, kdy třeba v lednu i únoru evidovala 500 jízd měsíčně, v dubnu kvůli lockdownu jich nebyly ani dvě stovky. Předloňský měsíční průměr byl 421 jízd. V roce 2019 šoféři absolvovali v průměru 433 jízd měsíčně, hranici 500 jízd za měsíc služba ale nepřekonala v žádném měsíci.

Služba je určená lidem s trvalým pobytem na území města a jeho místních částí, kteří dovršili věk 65 let. Využít ji mohou také držitelé průkazů ZTP a ZTP/P bez rozlišení věku. Potřebují jediné, a to vyřídit si průkazku, kterou vystavuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví vyškovského městského úřadu.

Taxi je uživatelům k dispozici každý všední den od 6:30 do 14:30. Jízdu si lidé musí telefonicky objednat na čísle 777 358 999. Přepravovaný člověk může mít s sebou jednoho dalšího člověka jako doprovod, který platbu za převoz nehradí. Součástí služby je i přeprava menších zavazadel, popřípadě skládacího invalidního vozíku, chodítka nebo francouzských holí.

Reklama

Doporučované