Hlavní obsah

BMW Group spustila první testování ve zkušebním polygonu na Sokolovsku

Okruh BMW na Sokolovsku.

Reklama

Na novém zkušebním polygonu na Sokolovsku zahájila společnost BMW Group první testování asistenčních systémů pro autonomní jízdu. Umožnilo to předčasné zprovoznění dvou traťových úseků.

Článek

Areál na bývalé výsypce Sokolovské uhelné by měl být plně funkční od poloviny roku 2023 a bude v něm pracovat více než 100 zaměstnanců. První vývojové centrum BMW Group ve střední Evropě vyjde na 300 milionů eur (asi 7,4 miliardy Kč).

„Díky předčasnému zprovoznění dvou traťových úseků pro přípravu na oficiální zahájení testování automobilů v Sokolově již nyní zkoušíme nové asistenční systémy z hlediska bezpečnosti a současně postupujeme ve vývoji dalších testovacích scénářů,“ uvedl projektový manažer BMW Group odpovědný za testovací centrum v Sokolově Andreas Heb. Od poloviny roku 2023 bude nové testovací centrum v České republice fungovat spolu se s nynějšími centry BMW Group v Aschheimu u Mnichova, Miramasu ve Francii a Arjeplogu ve Švédsku.

Nový vývojový areál u Sokolova disponuje plochou o rozloze 90.000 metrů čtverečních, na níž jsou tři oddělené rozjezdové dráhy. Šestikilometrová dálnice je navržená pro realizaci scénářů autonomní jízdy, jako jsou dálniční nájezdy a sjezdy. Zkušební dálniční okruh má dvojici jízdních pruhů a jeden odstavný pruh, včetně dopravního značení či rovinku o délce více než jeden kilometr. Testovací procedury se řídí z přilehlé řídicí místnosti s dočasnými pracovišti. V plném provozu by mělo na polygonu jezdit až 100 testovacích vozů denně.

Karlovarský kraj si od testovacího polygonu světové značky slibuje přínos zejména v zaměstnanosti, a to i v navazujících servisních službách. „Je to obrovský impulz, co se týče nového odvětví moderních technologií, s vysoce kvalifikovanými pozicemi jak pro obyvatele regionu, tak pro obyvatele nově příchozí,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Na přípravě areálu se podílí i kraj, pro který je investice BMW klíčová i z pohledu připravovaného odklonu regionu od hospodářství vázaného na těžbu a zpracování uhlí. Aktuálně kraj v oblasti Podkrušnohorské výsypky dokončuje okružní křižovatku za zhruba 14,4 milionu korun, na kterou dostal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „S dokončením se počítá koncem září,“ řekl zastupitel Karlovarského kraje pro dopravu Jan Bureš (ODS).

V plánu je také dokončení infrastruktury, jež náleží k rozvojovému centru. Jde o dostavbu příjezdové komunikace, parkoviště pro návštěvníky a dodavatele i dobíjecí stanice pro elektromobily. Jejich stavba, která měla začít letos, se ale podle Bureše o rok odkládá.

Reklama

Související témata:

Doporučované