Hlavní obsah

Cheb kvůli dražším energiím zvýší příspěvek svým organizacím o 25 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Cheb navýší o 25 milionů korun příspěvky městských organizací v souvislosti se zdražováním energií. Týká se to všech škol, ale třeba i městského divadla nebo správy sportovišť, kde se zdražení energií projeví nejvíce.

Článek

Cheb chce zároveň investovat do úspornějších technologií tak, aby se energetická spotřeba snižovala. Město má zpracovaný generel modernizace veřejného osvětlení. Letos například bude měnit technologie osvětlení na sídlišti Skalka.

„Díky tomu by se v nejbližších třech letech měla ve městě obnovit drtivá většina veřejného osvětlení za moderní LED technologie a měli bychom dosáhnout až 60procentní úspory elektrické energie na provoz veřejného osvětlení. Což při současných cenách znamená úspory asi pět až osm milion korun ročně,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Připravují se i menší úsporná opatření. Připravena je například investice 1,5 milionu korun na výměnu světel ve sportovní hale, kde jsou stále původní zářivky, za LED osvětlení. Návratnost této investice by měla být asi tři roky. Podobně na 5. základní škole chce Cheb vyměnit osvětlení v tělocvičnách a také je lépe tepelně zabezpečit.

Město Cheb má ještě pro letošní a příští rok vysoutěžené relativně nízké ceny elektřiny. V případě tepla, které je v Chebu vyráběné ze zemního plynu, je ale zdražení razantní a přes některá opatření v napůl městské společnosti Terea je cena asi trojnásobná než byla loni.

Reklama

Související témata:

Doporučované