Hlavní obsah

Cheb otevřel nový denní stacionář pro nesoběstačné lidi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stacionář poslouží klientům s mentálním i tělesným postižením a také seniorům, kteří mají omezenou schopnost se o sebe postarat. Vznikl přestavbou části bývalého hotelu Hradní dvůr, který Cheb koupil a zřizuje zde sociální služby.

Článek

Stacionář by měl fungovat od pondělí do pátku od 07:00 do 15:30, ale podle ředitelky Správy zdravotních a sociálních služeb Cheb Petry Tomkové se bude provozní doba upravovat podle potřeb klientů.

Maximální okamžitá kapacita stacionáře je deset lidí. „Samozřejmě, že se předpokládá, že přijede někdo s vozíčkem, ale musí to být klient, který je schopen alespoň chvilkového stání s pomocí kompenzačních pomůcek, které jsou zde k dispozici,“ uvedla Tomková. Zařízení je určeno pro klienty s příspěvkem na péči, který pobírá ten, kdo se o nesoběstačného člověka stará. „Pokud bude klient u nás, tak službu pokryje právě příspěvek na péči,“ dodala Tomková. Nový stacionář by měl doplnit služby chebského stacionáře Mája, který se stará o lidi do 26 let. Bude proto pečovat o lidi od 27 let výše.

Služby sociálního zařízení, které má sloužit obyvatelům Chebu a bezprostředního okolí, budou zajišťovat tři pracovnice. K dispozici je zde společná místnost, kde budou klienti trávit čas a jíst, a také odpočinkové pokoje s postelemi. Sociální zázemí s koupelnou a toaletou je vybavené pro potřeby lidí se zdravotním omezením.

Podle starosty Chebu Antonína Jalovce (VPM) se náklady na zřízení stacionáře vyšplhaly k sedmi až osmi milionům korun. Součástí projektu byly nutné stavební úpravy bývalého hotelu v historickém centru města a napojení na centrální zdroj vytápění. Při stavbě se zároveň vytvořil základ pro další úpravy v prvním patře, kde město plánuje rekonstruovat byty.

Reklama

Doporučované