Hlavní obsah

Chebu se daří díky pobídkám získávat do města nové praktiky i zubaře

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pro praktické i zubní lékaře město vybudovalo nové ordinace a přispívá také na jejich vybavení. Úspěšné je hlavně u stomatologů, v posledním roce se podařilo přilákat i několik nových praktických lékařů.

Článek

Horší situace je nadále u specialistů nebo i dětských lékařů. „Velice výrazně se nám podařilo ve spolupráci se všemi, kteří mají s tím co do činění, dostat do Chebu především zubaře. Těch by mělo začít na začátku roku ordinovat celkem 11, což je výrazný úspěch. Těm, kteří otevírají nové ordinace, jsme poskytli částku 250 tisíc na vybavení,“ uvedl místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM).

V minulém roce nastoupil v Chebu jeden praktický lékař. Využil přitom jednu z ordinací, které město vybudovalo v Dragounské 12. Druhou ordinaci se už také podařilo městu využít, další praktický lékař by tam měl spolu s kolegy začít ordinovat v prvních měsících roku.

Město přitom kromě přímé dotace na vybavení ordinace nabízí lékařům i další pomoc, například pro ně vyčlení městský byt nebo pomůže se sehnáním zaměstnání pro partnera nebo školy pro děti. Vstřícný a osobní přístup ke každému lékaři se tak městu vyplácí.

Ale přesto, že se daří přivádět nové lékaře do Chebu, nedá se podle místostarosty Černého říct, že by služby lékařů byly plně pokryty. Největší problém je pak zejména s dětskými lékaři nebo specialisty, které se zatím městu získat nepodařilo, i když i oni by mohli využít zmíněné pobídky.

Cheb má 32 tisíc obyvatel. Podle zdravotních pojišťoven je zde zdravotní péče zajištěna, což znamená, že v dojezdové vzdálenosti je služba dostupná. To ale velké části obyvatel nestačí. „Že se nám podařilo několik lékařů sehnat, ale neznamená, že bychom se blížili ideálnímu stavu. Například u praktiků mám tři lékaře, kteří jsou už v důchodu a mohou kdykoli skončit. I kdyby přišlo deset doktorů, tak to nebude dost. Bohužel je ten problém v celém Česku a zřejmě ani pojišťovny neví, jak počet lékařů hlavně v pohraničí navýšit. Ale alespoň nedělají problém s tím, pokud se nějaký lékař rozhodne, že půjde do Chebu,“ řekl Černý.

Reklama

Doporučované