Hlavní obsah

Dražší energie budou stát Karlovy Vary desítky milionů, úspory se hledají těžce

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary začínají odhadovat dopady drahých energií na rozpočet města. Půjde o desítky milionů korun. Město navíc čeká centrální nákup elektřiny na příští roky, který v současné situaci, kdy ceny rostou, nebude jednoduchý.

Článek

Radnice proto hledá i úspory a další zdroje financí u svých organizací. Na pokrytí vyšších nákladů na energie chce také vyčlenit část vyšších daňových příjmů, které městu nyní přicházejí. „Řešení je nasnadě. Budeme muset přidat peníze do rozpočtů, abychom uplatili všechny ty zvyšující se náklady nejen města, ale i příspěvkových organizací. Počítáme minimálně s dvojnásobkem oproti minulému roku. Máme ale v plánu i šetření a zefektivnění provozu. A třetí cestou by měl být vhodný nákup elektřiny i za těchto enormních cen,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Centrální nákup elektřiny chce město uskutečnit letos. Nakupovat bude přes energetickou burzu v Kladně. Nákup pro město a jeho organizace včetně KV Areny má stanovit ceny elektřiny na roky 2023 a 2024.

Jen pro příspěvkové organizace radní už schválili zvýšení výdajů pro letošní rok o 17,5 milionu korun. Například veřejné osvětlení stálo dosud město devět milionů korun, už nyní, a to je teprve polovina roku, je jasné, že náklady budou více než dvojnásobné. Podobně se dá očekávat prudký nárůst nákladů na energie i v městské KV Areně, která ročně platí za energie asi 27 milionů korun.

Najít úsporná opatření, která by výrazněji snížila náklady na energie, bude podle Trtka u příspěvkových organizací těžké. Spíše chce město u svých organizací podporovat rozšíření jejich doplňkových činností, které by mohly přinést další zdroje peněz.

Zlepšit energetickou bilanci městských budov by mohlo například i využití solárních panelů. Mohlo by být efektivní například na střeše KV Areny. Jenže podle Trtka je návratnost takových opatření spíše v desítkách let při velké vstupní investici. Navíc by takové rozhodnutí zavázalo město na několik volebních období dopředu.

Reklama

Doporučované