Hlavní obsah

Elektrárna Tisová v příštím roce mírně zdraží teplo pro Sokolovsko

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tisová.

Reklama

Elektrárna Tisová Sokolovské uhelné, která dodává teplo a teplou vodu pro velkou část Sokolovska, zvýší od ledna cenu tepla na 447,81 Kč bez DPH za gigajoule.

Článek

Zdražení souvisí s růstem cen vstupních energií a chemikálií potřebných k přípravě technologického procesu výroby tepla. Jde zřejmě o zdražení zhruba o pět procent.

Cenu tepla pro letošní rok firma neuvedla. Podle údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ale byla předběžná cena tepla z Tisové k 1. lednu letošního roku 424,98 koruny za gigajoule.

„Cena tepla pro města a obce Sokolov, Habartov, Bukovany, Březová, Královské Poříčí, Svatava a Citice vzroste i kvůli dalšímu zatížení z titulu ceny emisní povolenky, zároveň však i výrazným navýšením ceny zemního plynu, který je součástí výroby záložního zdroje tepla pro Sokolovsko, a ceny vody potřebné pro výrobu tepla,“ uvedla Sokolovská uhelná.

Lidé tak zaplatí podle parametrů Teplárenského sdružení ČR v závislosti na odběru o 120 až 140 korun měsíčně více než doposud. V průměru se jedná o 1536 Kč za rok pro region Sokolovska. Důvodem menšího zvýšení ceny za teplo v regionu, než je republikový průměr, je podle firmy především vlastní uhlí, které ale musí být pro výrobu tepla doplněné nákupem externích vstupů energií. Elektrárna Tisová tak například chce postupně část uhlí nahradit dřevní štěpkou.

Přes zvýšení je cena pro zákazníky odebírající teplo z nynějšího centrálního zásobování výhodnější než v současné době výroba tepla z plynu či alternativních zdrojů, upozornila firma v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Doporučované